Бивш ресторант става Център за православно историческо наследство

След реконструкция и преустройство сградата на бившия ресторант „Аязмото“ в Стара Загора ще се превърне в Център за православно историческо наследство с природо-научна сбирка и музей на митрополитите. В Старозагорската митрополия Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и кметът Живко Тодоров подписаха договор, с който Община Стара Загора дарява бившия ресторант „Аязмото“ на митрополията.ayazmo-1

Срокът за изпълнение на целия проект е 10 години. Ако не се изпълнят условията по дарението, имотът ще бъде върнат автоматично на Община Стара Загора.

В близост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, разположени около атриума. Те са предвидени за експозицията „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“. Проектът отрежда експозицията „Старозагорски митрополити“ да бъде настанена в една експозиционна зала. Предвиден е асансьор за посетители с увреждания.

На долното ниво ще бъдат разположени две експозиционни зали за природо-научна сбирка, в която ще се представят флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ и една зала за „История на създаването на парка“. Там е предвиден и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка, а в центъра на сградата ще бъде посадено дърво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България