Бивш ски скачач спечели Вуелтата

Никога не е късно за ново начало, доказа го Примож Роглич, който спечели първата си титла от гранд тур в шосейното колоездене. 29-годишният словенец постигна успеха след само 7 години в този спорт, в който се премести след куп силни в ски скоковете.

Роглич е голяма надежда на шанцата и дори на 18-годишна възраст става световен шампион за юноши. През 2012-а обаче се преквалифицира и днес е звездата на „Джъмбо Висма“ и един от най-добрите в колоната.

„Благодаря на всички, свързани с успеха ми, ще се видим на следващите състезания“, заяви загадъчно шампионът, намеквайки, че титлата не е последният му удар в спорта.

Роглич на практика си бе осигурил червената фланелка още преди последния етап Фуенлабрада-Мадрид (106,6 км), завършил с победа на Фабио Якобсен (Холандия, „Куикстеп“) във финалния спринт. Примож пък запази аванс от 2:16 минути в генералното класиране пред местния любимец Алехандро Валверде („Мовистар“), а подиумът бе допълнен от още един словенец – Тадей Погачар („Емирейтс“).

„Сигурен съм, че ски скоковете са му помогнали много за това постижение – смята Брадли Уигинс, бивш шампион от Тур дьо Франс. - Представете си какво е да стоиш на върха на шанцата и да се хвърлиш надолу. Точно този начин на мислене му донесе успеха.“

Коментари

Задължително поле