Бивш шпионин скара Лондон и Москва

Сергей Скрипал и дъщеря му остават в критично състояние

Мистерията около бившия двоен агент - на руското военно разузнаване ГРУ и на британското МИ-6, намерен в безсъзнание в Солсбъри, Англия, след излагане на неизвестно към момента вещество, е на път да скара Лондон и Москва.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова излезе вчера с остра реакция на опитите да се свърже Русия със случая със Сергей Скрипал. Според Захарова те “целят да влошат отношенията между Лондон и Москва”. “Тази история от самото начало бе използвана за подклаждане на антируската кампания в медиите”, заяви говорителката.

Думите й бяха по повод изказването във вторник на британския външен министър Борис Джонсън, който посочи с пръст Русия като възможен виновник за случилото се със Скрипал, като припомни случая с Александър Литвиненко, за чието отравяне кралството също обвини Русия.

Междувременно британското правителство свика вчера извънредно заседание на кризисната комисия “Кобра”, ръководено от министърката на вътрешните работи Амбър Ръд. Очакваше се след него, късно вчера полицията да разкрие подробности за веществото, отровило Скрипал и дъщеря му Юлия.

В медиите се появиха различни хипотези - според в. “Сън” става дума за отравяне с талий, докато според в. “Дейли телеграф” е използвано невротоксичното вещество Ви Екс, с което бе убит завареният брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Скрипал и дъщеря му остават вече трети ден в критично състояние в болница.

17_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа