„Бижутата”, на които ще се играят мачовете от ЕВРО 2020

Европейското първенство по футбол тази година е уникално само по себе си. То ще проведе със закъснение от една година, което се дължи на Ковид пандемията. 24 отбора ще играят за трофея в общо 51 мача за 31 дни, между 11 юни и 11 юли. Мачовете се играят от единия до другия край на „Стария континент“  за първи път в 60-годишната история на състезанието. 4240 километра е разстоянието между двата най-отдалечени стадиона (Хемпдн Парк и олимпийския стадион в Баку), а 3 часа е разликата между най-отдалечените градове. Шотландия, Дания, Унгария, Румъния, Испания, Холандия, Русия, Италия, Германия, Азербайджан и Англия ще са домакини на първенството.

В следващите редове ще представим стадионите, на които ще се играят мачовете.

"Паркен", Копенхаген, Дания

Стадион „Паркен” в Копенхаген е най-големият в Дания. Той е бил домакин на финала на КНК през 1994 г., финала за Купата на УЕФА през 200г., най-мащабната Евровизия през 2001 г. с над 38 000 зрители и на много други концерти. За еврофиналите той ще предостави 33% от капацитета си, който е 42 305 зрители. „Паркен” е построен през 1992 г. на мястото на бившия национален стадион на Дания. Мачовете, които ще се играят там, са:

12 юни, Група В Дания – Финландия

17 юни, Група В Дания – Белгия

21 юни Група В Русия – Дания

28 юни Осминафина 2 от група D срещу втория от група Е

 

Стадион „Пушкаш Арена”, Будапеща, Унгария

Унгарският стадион е най-модерният домакин на това първенство, кръстен е на голмайсторът и футболист номер едно на Унгария Ференц Пушкаш. Той е свидетел на най-голямата английска загуба в историята – с 1:7 от Унгария през 1954 г. Открит е през 2019 г. след мащабен ремонт и ще използва пълния си капацитет от 68 000 зрители за мачовете от ЕВРО 2020 при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Двубоите, които ще се играят там, са:

15 юни Група F, Унгария – Португалия

19 юни Група F Унгария – Франция

23 юни Група F Португалия – Франция

27 юни Осминафинал 1-ия от група C срещу третия от група D, E или F

 

Йохан Кройф Арена”, Амстердам, Нидерландия

Това е първият 5-звезден и първият с прибиращ се покрив стадион в Европа. Ползва се от Аякс в местния шампионат. Той бе домакин на финала на Шампионската лига между Ювентус и Реал Мадрид (0:1) през 1998 г., когато „белите” спечелиха своята седма еврокупа. За ЕВРО 2020 стадионът ще допусне фенове на 33% от капацитета си, който е 54 000 зрители. Мачовете от европейското първенство, които ще се играят на „Йохан Кройф Арена”, са:

13 юни, Група С Холандия – Украйна

17 юни Група С Холандия – Австрия

21 юни Група С Северна Македония – Холандия

Осминафинал Вторият в група А срещу втория в група В

„Арена Национал”, Букурещ, Румъния

Той е построен на мястото на стария национален стадион на Румъния, като също има отварящ се покрив. Най-значимото събитие, което се е провело там, е финалът на Лига Европа 2012, когато Атлетико Мадрид победи Атлетик Билбао с 3:0. Допустимият капацитет на стадиона на еврофиналите ще е 33% от 54 000 зрители. Мачовете, които ще се играят в Букурещ, са:

13 юни Група С Австрия – Северна Македония

17 юни Група С Украйна – Северна Македония

21 юни Украйна – Австрия

28 юни Осминафинал Първият от група F срещу третия от група А, В или С

La Cartuja, Севиля, Испания

Този стадион ще е „домът” на Испания на тези еврофинали. Този стадион е 6-и по големина в страната, а за еврофиналите ще използва 33% от капацитета си – 60 000 зрители. Испанската федерация го определени за домакин на Купата на Краля за 3 години, но е парадокс, че местните фенове на Севиля и Бетис не искат да го използват за мачовете на тимовете си в Ла Лига. Тук са играни и два финала на тенис турнира Купа Дейвис.

Мачовете от ЕВРО 2020, които ще се играят в Севиля, са:

14 юни, Група Е Испания – Швеция

19 юни, Група Е Испания – Полша

23 юни, Група Е Словакия – Испания

27 юни Осминафинал Първият от група В срещу третия от група А, D, F или Е

 

Олимпийският стадион, Баку, Азербайджан

Изграждането на този стадион преди откриването му през 2015 г. включваше екоплан за почистването на езерото Боюк-Шор. Едно от най-значимите събития, проведени там, е финалът на Шампионска лига, в който Челси победи Арсенал през 2019 г. Той ще използва половината си капацитет за еврофиналите и ще допусне 31 000 зрители. Мачовете, които ще се играят там на ЕВРО 2020, са:

12 юни, Група А Уелс – Швейцария

16 юни, Група А Турция – Уелс

20 юни Група А, Швейцария – Турция

3 юли Четвъртфинали Победител 1 – Победител 3

 

„Алианц Арена”, Мюнхен, Германия

Това е единственият стадион с променящи се екстериорни цветове на фасадата. Светодиодите светят с над 16 млн. цвята, като при ясно време блясъкът се вижда от Алпите. Той е построен по случай Световното първенство през 2006 г. и се използва от Байерн Мюнхен. За еврофиналите ще се ползват 22% от капацитетът му, който варира от 70 до 75 000 зрители. Мачовете, които ще се играят там, са:

15 юни, Група F Франция – Германия

19 юни Португалия – Германия

23 юни Германия – Унгария

2 юли Четвъртфинали

Олимпийският стадион, Рим, Италия

Той е построен за Олимпийските игри през 1960 г. и е ремонтиран няколко пъти. Част е от комплекса Foro Italico, в който се намират още спацентрове и тенис игрища. Бил е домакин на два финала за КЕШ, два на Шампионска лига и един финал на световно и два – на европейско първенство. Капацитетът му на еврофиналите ще е около 20 000 зрители. Мачовете, които ще се играят там, са:

11 юни Група А, Турция – Италия

16 юни Група А Италия – Швейцария

20 юни Група А Италия – Уелс

3 юли Четвъртфинали

 

Стадион „Санкт Петербург”, Сан Петербург, Русия

Руският стадион е построен на мястото на стария стадион „Киров”, бил е домакин на Купата на Конфедерациите през 2017 г. Използва се от местния Зенит. Проектиран е от японския архитект Кишо Курокава, чието вдъхновение е дошло от образа на космически кораб, кацнал на брега на Финландския залив. Около 30 000 зрители ще гледат наживо на този стадион еврофиналите. По програма там ще се играят мачовете:

12 юни Група В Белгия – Русия

14 юни Група Е Полша – Словакия

16 юни Група В Финландия –Русия

18 юни Група Е Швеция – Словакия

21 юни ГрупаВ Финландия – Белгия

23 юни Група Е Швеция – Полша

2 юли Четвъртфинали

 

Хемпдън Парк, Глазгоу, Шотландия

Това е най-старият футболен стадион в света. В мач между Англия и Шотландия през 1937 г. привлича над 149 000 зрители. За еврофиналите обаче ще разполага с 33% от капацитета си или най-много 17 000 зрители. Той е домакин и на два финала за КЕШ, два за Шампионска лига, един за Купа УЕФА и Олимпийските игри през 2012 г. Използва се от Куинс Парк Рейнджърс и шотландския национален отбор. Мачовете от Евро 2020, които ще се играят там, са:

14 юни, Група D Шотландия – Чехия

17 юни, Група D Хърватия – Чехия

21 юни Група D Хърватия – Шотландия

29 юни Четвъртфинали

 

„Уембли”,  Лондон, Великобритания

„Домът на футбола”, както го наричат, има зашеметяваща арка, която се издига на над 315 метра над стадиона, както и две отварящи се платформи на покрива. Той ще приеме за втори път еврофинали след 1996 г. Само на „Уембли” характерното е, че трофеите се дават не на терена, а по средата на Северната трибуна.

Мачовете от ЕВРО 2020, които ще се играят там, са:

13 юни Група D Англия – Хърватия

18 юни Група D Англия – Шотландия

22 юни Група D Чехия – Англия

26 юни Осминафинали Първият от група А срещу втория от група С

29 юни Осминафинали Първият от група D срещу втория от група F

6 и 7 юли Полуфинали

11 Юли ФИНАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят