Бизнесдама съборила паметник на културата

“Къщата на Куцоглу” била със здрави основи, но от нея останала само купчина тухли.

Внесоха в съда обвинителен акт срещу Вероника Илиева

Чакат я до 5 г. затвор

“Къщата на Куцоглу” в Пловдив трябвало да бъде реконструирана

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Вероника Илиева, по чието нареждане е била съборена сграда - паметник на културата в Пловдив. Постройката на ул. “Гладстон” 12 беше известна като “Къщата на Куцоглу” и е построена през 1910 г. по проект на немския архитект Йосиф Шнитер. Илиева била пълномощник на фирма “Неокор билдинг” ЕООД, която се занимава със строителство и покупко-продажба на недвижими имоти.

През 2017 г. дружеството закупило необитаемата сграда, която била собственост на старата пловдивска фамилия Обрейкови. Носещата конструкция била монолитна и не съществувала опасност да се срути сама.

Къщата се намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякакви ремонти трябвало да бъдат съгласувани с държавни институции, а за събаряне и дума не можело да става. Бил изготвен проект за вътрешна реконструкция, който бил одобрен и съгласуван с Министерство на културата. На 5 юни 2019 г. обаче Илиева се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота. Обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори всичко.

Предвиденото от закона наказание за това престъпление е затвор до 5 г. и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право