Бизнеспланът на ВиК-Шумен приет от 5 общини

Представителите на пет от общо десет шуменски общини подкрепиха бизнес-планът на ВиК-Шумен за следващите пет години до 2021 г. Така той беше одобрен от местната Асоциация по ВиК на извънредното й общо събрание в понеделник. В бизнес-плана е включено и 23% увеличение на цената на водата и то предизвика бурни дебати в общинските съвети, а в Шумен имаше и гражданска подписка.

Планът беше подкрепен от общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Каолиново, също и от държавата. Така събра 86,38%, а за приемането му бяха достатъчни 75%.

Градоначалниците на Шумен Любомир Христов и на Велики Преслав Александър Горчев гласуваха, поставяйки условия към ВиК-дружеството. Община Шумен е заинтригувана да се търси финансиране за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води и нов довеждащ водопровод от язовир "Тича", а старата столица иска да се  изгради допълнително съоръжение за пречистване на водата. Горчев настоя и дружеството да си ремонтира дупка в центъра на Преслав, иначе ще постави указателна табела, чия е тя.

Общините против се мотивираха, че стават чести аварии и нова цената на водата би била социално непоносима. Предстои бизнес-планът да бъде подложен на обществено обсъждане от КЕВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони