Бизнесът иска облекчение за хибридите

Газовите уредби замърсяват най-малко, а ще бъдат наказани с новия данък

Общините и администрациите купили само 40 електромобила

В законодателството не са предвидени данъчни облекчения или стимули за плъгин хибридите, въпреки че имат и автомоно електрическо движение, при което замърсяването реално е нулево. Това каза Храбрин Иванчев, председател на асоциация „Електрически превозни средства“ и на сдружението на производителите на автомобили в България.

“Предложили сме на Народното събрание това да се вземе предвид в изчисляването на новия данък. Възможно е да има облекчения на тези автомобили в размер до 50%, ако се съгласят депутатите, тъй като електрическите автомобили са изцяло освободени от данък”, допълни той.

От Асоциация “Активни потребители” коментираха по време на кръгла маса в София, че газовите уредби замърсяват най-малко, а ще бъдат наказани с новия данък за колите, тъй като при определянето му няма да се отчита компонента гориво, а само мощността, годината и екостандарта. А за стимулирането за покупка на електромобили, експертите се обединиха около тезата, че в България няма работещи политики. “Дори общините и администрациите, които ползват евросубсидии за електротранспорт, нямат интерес да обновят автопарка си”, коментира Иванчев и допълни, че за две години са закупени само 40 електромобила по двете работещи програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес