Бизнесът иска стимули за енергийно обновяване на хотели и ресторанти

За да бъдат изпълнени заложените от ЕС цели за енергийно обновяване на сградите е необходимо да бъде стимулиран бизнесът, категорични са от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, която у нас е представлявана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесите, които инвестират в саниране и по-щадящи природата енергийни източници трябва да получат данъчни облекчения, финансови и други стимули, твърдят от сектора.

Според представителите на бренша не бива да е задължително цялостното обновяване на сградния фонд в ЕС при еднакви условия заради географските, метеорологичните и културните различия в различните страни. Както и поради различните нива на обновяване.

Целта на ЕС е до 2050 г. да се намалят емисиите на парниковите газове в Съюза с 55 на сто от нивото им през 1990 г. В същото време сградите са отговорни за 40% от общото потребление на енергия и 36% от свързаното с енергията емисии на парникови газове в ЕС. Именно и затова обновяването им е от изключително значение. Заради факта, че съществуващото законодателство няма да е достатъчно за постигането на заложената цел, в момента се подготвят промени и текат обществени консултации, припомнят от бизнеса.

Проведени проучвания показват, че близо 75 на сто от сградния фонд в ЕС е неефективен според настоящите строителни стандарти, а заради амортизацията на съществуващите сгради до 2050 г. в тази категория ще попада близо 90 на сто от сградния фонд. В ЕС годишно се обновяват енергийно едва около 1% от съществуващите сгради, а дълбочинни ремонти, които намаляват консумацията на електроенергия с поне 60 на сто се извършват едва при 0,2 на сто от сградния фонд, показват данните на ЕК. В същото време две трети енергията, използвана за отопление и охлаждане на сградите, идва от изкопаеми горива. При сегашните темпове декарбонизацията на строителният сектор ще изисква векове, изчисляват експертите.

Сред пречките за енергийно обновяване са ниската информираност за текущия енергиен профил на сградите и ползите от обновяването, както и липса на доверие в енергийните спестявания, които ще постигне обновяването, липсата на квалифицирани работници за извършване на ремонтите. Освен това подобрените енергийни характеристики не се отразяват изцяло в цените на недвижимите имоти, процедурите са обременяващи, уточняват от бизнеса.

От ЕС обаче предвиждат поетапно въвеждане на задължителни минимални стандарти за енергийни характеристики за различни видове сгради. Както и въвеждане на паспорти за обновяване на сградите и енергийната им ефективност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика