Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

Бизнесът и Борисов обсъждат политиката по доходите Работодателите искат да продължат диалога за отпадане на клас “прослужено време”

КРИБ: синдикатите пречат за развитието на икономиката

Работодателските организации Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) ще обсъдят днес с премиера Бойко Борисов политиката по доходите, както и ще представят план за ускоряване на растежа на икономиката.

Бизнесът иска да продължи диалога с управляващите по въпроса за отпадане на клас “прослужено време”, след като преди дни стана ясно, че премахването му не е било на дневен ред за правителството. На пресконференция Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която включва четирите големи работодателски организации, обяви позицията си против допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. Според работодателите е нужно да отпадне автоматичната клауза всяка година да се начислява 0,60% “клас прослужено време” като допълнително възнаграждение, вместо това добавката за стаж може да влезе в основната заплата по трудов договор и тя да расте на пазарен принцип. Бизнесът е убеден, че с това ще се преустанови дискриминацията между млади и възрастни в частния сектор. Работодателите обвиниха синдикатите, че предоставят неверни данни, с които заблуждават управляващите относно социалния ефект на класа за прослужено време.

“Синдикатите пречат за развитието на икономиката”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той добави, че “са започнали прекалено да се бъркат в политиката и затова е нормално опозицията да яхне вълната”.

“Средната брутна работна заплата в България щеше да е 373 лв., ако ръстът ? зависеше от синдикалния клас “прослужено време”. Но в условията на пазарна икономика ръстът зависи от други фактори, затова в момента средната брутна заплата е 1006 лв.”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Според председателят на АИКБ ръстът на икономиката ще увеличи доходите, а не административните механизми.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Работодателите. Частни бизнес-мутри,подобни на Марешки, ще са най-добре ако изобщо не дават заплати!

 2. Борисов, Данев, Домусчиев… Тези хора ли определят развитието на бизнеса и отношенията между работодатели и работници?! Време е да се закрие държавата в този и вид!

 3. Бизнесът май иска да не плаща заплати.
  Производителността била ниска.
  Ами инвестирайте в наука,нови машини и оборудване ,не в Бентлита и вили на Лазурния бряг.
  Нагли типове.

 4. Тези т.н. „работодатели“ искат да им се работи за жълти стотинки и после реват – няма работници и специалисти. Ами господа, плащайте за обучението на специалисти и не разчитайте на обучението в държавните университети, инвестирайте в машини и технологии, а не си купувайте прескъпи джипове. Иначе икономиката по вашите правила ще загине.

 5. Башибоздука на партията – ТИМ, СИК, ВИС и т.н и бизнесноменклатурата щели да ми извъртят една…политика. ЗА НИКАКЪВ НЕ СТАВАТЕ !!!

 6. Парцала Борисов и пощенската му кутия Думуза обсъждали заплатите на работещите? Думуза върти бизнеса на парцала Борисов, и двамата не искат да плащат заплати на лошия матриял. А да видим дали ще има увеличения.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.