Бизнесът на протест срещу US централите

Изземват по 486 млн. лв. на година от домакинствата, твърдят работодателите

Работодателските организации ще излязат на протест срещу скъпия ток от двете американски централи – ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” и “Контур Глобал - Марица изток 3”. Това стана ясно на среща на КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ с омбудсмана Мая Манолова. Бизнесът настоя незабавно да бъдат прекратени договорите с централите и предупреди, че увеличават готовността за протести от код “жълто” на код “оранжево”. Протестите ще се проведат пред американските централи и пред ТЕЦ-Варна, когато кодът стане червен, обясни Весил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Според изчисленията на бизнеса двете централи изземват по 486 милиона лева на година от българските домакинствата. Като се раздели сумата на броя на домакинствата у нас излиза, че всяко семейство плаща по 161 лева на година заради неизгодните договори между държавата и американските централи за изкупуване на електроенергия, обясни Велев.

По думите му НЕК купува скъпо и прескъпо продаваната от тях електроенергия. “Даже, когато не работят, им се плаща за разполагаемост. Плащаме само за това, че ги има, но не получаваме електроенергия”, обясни председателят на АИКБ. “Печалбата, която тези две централи реализират в цифри, преди данъци и амортизация, е от 54 до 59%. Дори в наркобизнеса няма такава печалба”, посочи Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

От своя страна Мая Манолова заяви, че е поискала среща с ръководствата на двете централи, която трябва да се проведе тази или следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика