„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Бизнесът притеснен от демографската криза (обзор) Тристранката разгледа Национална програма за развитието на България

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди приоритетите в развитието на страната до 2030 година.

Основна цел на правителството е технологична трансформация на икономиката

Занижени критерии за развитието на страната за следващите 10 години тревожат бизнеса. Те са заложени в “Национална програма за развитие на България до 2030 година”, в която трябва да бъде начертана визията за страната за следващото десетилетие. Документът бе обсъден днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и ще подлежи на промени до края на 2020 година.

“В следващите етапи трябва да заложим адекватни политики и цели в синхрон с бизнеса и гражданите”, така зам.-министърът на финансите Маринела Петрова представи приоритетите на програмата. Основна цел на правителството за периода до 2030 г. е технологична трансформация на икономиката, повишаване на ресурсната ефективност и наваксване на изоставането в цифровизацията. В програмата са заложени мерки за решаване на демографските проблеми.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че подкрепят в този вид стратегията, но отбеляза, че в нея са заложени от една страна труднопостижими цели, а от друга – някои приоритети са занижени с оглед на 10-годишния период. Като занижен критерий той посочи политиката на държавата в областта на демографията. Според Анализа на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването към ЕС основният фактор за намаляването на населението на страната е отрицателният естествен прираст, достигащ до -6.5‰ към края на 2017 г. (при средно за ЕС от -0.4‰). Изводите сочат, че у нас може да се говори за демографска криза.

От Българската стопанска камара (БСК) с председател Радосвет Радев изразиха несъгласието си с това, че в програмата не са попаднали техните предложения и не виждат ясните усилия на мениджмънта на държавата. Според БСК липсва ясна макроикономическа рамка за развитието на страната и биха подкрепили програмата, стига тя да бъде реалистична.

Според КРИБ, които подкрепят документа, той трябва да бъде надграждан в зависимост от динамиката на развитието на страната. Те ще ще вземат участие за обсъждания на всички нива на програмата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.