Бизнесът притеснен от демографската криза (обзор)

Снимка: Архив

Тристранката разгледа Национална програма за развитието на България

Основна цел на правителството е технологична трансформация на икономиката

Занижени критерии за развитието на страната за следващите 10 години тревожат бизнеса. Те са заложени в “Национална програма за развитие на България до 2030 година”, в която трябва да бъде начертана визията за страната за следващото десетилетие. Документът бе обсъден днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и ще подлежи на промени до края на 2020 година.

“В следващите етапи трябва да заложим адекватни политики и цели в синхрон с бизнеса и гражданите”, така зам.-министърът на финансите Маринела Петрова представи приоритетите на програмата. Основна цел на правителството за периода до 2030 г. е технологична трансформация на икономиката, повишаване на ресурсната ефективност и наваксване на изоставането в цифровизацията. В програмата са заложени мерки за решаване на демографските проблеми.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че подкрепят в този вид стратегията, но отбеляза, че в нея са заложени от една страна труднопостижими цели, а от друга - някои приоритети са занижени с оглед на 10-годишния период. Като занижен критерий той посочи политиката на държавата в областта на демографията. Според Анализа на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването към ЕС основният фактор за намаляването на населението на страната е отрицателният естествен прираст, достигащ до -6.5‰ към края на 2017 г. (при средно за ЕС от -0.4‰). Изводите сочат, че у нас може да се говори за демографска криза.

От Българската стопанска камара (БСК) с председател Радосвет Радев изразиха несъгласието си с това, че в програмата не са попаднали техните предложения и не виждат ясните усилия на мениджмънта на държавата. Според БСК липсва ясна макроикономическа рамка за развитието на страната и биха подкрепили програмата, стига тя да бъде реалистична.

Според КРИБ, които подкрепят документа, той трябва да бъде надграждан в зависимост от динамиката на развитието на страната. Те ще ще вземат участие за обсъждания на всички нива на програмата.

Коментари

Задължително поле