Бизнесът се раздвижи, оборотите нарастват

 

Приходите в хазната от ДДС през септември се увеличиха с 10%

Събраха повече осигуровки

 

Хората свикнаха с Covid-19

Оборотите на фирмите в страната нарастват няколко поредни месеца. Приходите в държавната хазна от ДДС от сделки в страната през септември са 760 млн. лв., което е с близо 10% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета. Това става след като през август приходите от ДДС нараснаха с над 25% на годишна база. През предишните месеци също имаше увеличение.

Оказва се, че след като в началото на пандемията хората се затвориха по домовете си и спряха да харчат, през последните месеци ситуацията много се е променила. Хората явно вече са свикнали с Covid-19 и са започнали да харчат. Същевременно има промяна при пазаруването - по-често купуват онлайн вместо да ходят до мола, купуват повече стоки за дома вместо костюми и рокли.

Приходите в хазната от ДДС за първите девет месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е спад с 3,65% на годишна база. Това обаче се дължи на свиването на приходите от ДДС от внос с 20% до 2,5 млрд. лв. За това намаление обаче има обективни причини. Петролът е много по-евтин от миналата година, което води и до по-малко приходи от ДДС при вноса му. Освен това от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от прилагането на този режим за периода януари-септември 2020 г. е неначислен ДДС при внос в размер на 817 млн. лв. Стоките с най-значителен дял в прилагане на този режим са от групата “Руди, шлаки и пепели” - 528 млн. лв., и “Мед и изделия от мед” - 99 млн. лв. 63 фирми са се възползвали от възможността да отложат начисляването на ДДС.

Освен по-високи приходи от ДДС от сделки в страната, през първите девет месеца на годината нарастват постъпленията в хазната от данъка върху доходите (+100 млн.) и от осигуровки (+290 млн.). До голяма степен това се дължи на повишаването на минималната заплата. Данните на НСИ обаче показват, че заплатите вече се възстановяват след спада им в началото на кризата.

Намаляват приходите в хазната от акциза върху горивата (-6%) и алкохола (-9%). Причините за това са по-малкото пътувания и хора в ресторантите, както и по-малкото чужденци в курортите, които в други години изпиваха големи количества алкохол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика