Бизнесът: Ще стане по-лошо, преди да се оправим

Бизнесът в България очаква икономическата ситуация да се подобри през 2023 г.

В Европа са по-песимистично настроени дори спрямо кризата през 2008-2009 г.

У нас има оптимизъм за 2023 г.

Прогнозите на бизнеса в Европа са най-негативните досега, показва проучване на Eurochambres, което се прави ежегодно през последните 30 години. Очакванията за 2023 г. са дори по-негативни, отколкото по време на финансовата криза от 2008-2009 г. Причините за това са безпрецедентните икономически трусове, следствие на мерките срещу Русия заради войната в Украйна и последствията на Ковид пандемията.

Бизнесът очаква нещата да се влошат, преди да се подобрят, показват отговорите на над 42 хил. компании в 25 европейски страни. В анкетата са участвали и над 800 предприемачи от България.

Резултатите за България показват по-благоприятни очаквания за 2023 г. по отношение на почти всички индикатори, включени в проучването. У нас очакванията са бизнес климатът да се подобри през 2023 г., като предприемачите, които очакват запазване на ситуацията от настоящата година и тези с позитивни прогнози преобладават пред негативните очаквания. За България очакванията за продажбите в страната и чужбина, заетостта и инвестициите са на по-добри нива спрямо миналогодишното проучване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес