Германски високоскоростен влак с 240 пътници дерайлира в Базел

Д-р Ангел Кунчев: Ограничена е заразата от морбили, но вирусът продължава да циркулира и са застрашени хората без ваксина

Хайко Маас: Искането на Доналд Тръмп за връщане на чуждестранните бойци в Европа ще бъде изключително трудно за изпълнение

Австралия: Чужда държава стои зад кибератаката срещу парламента ни

Колко пияници са нужни за да се смени крушка?

Членове на политическа секта се обучават в Албания, за да свалят режима в Техеран

Продуктът glo™ разшири продажбите в още близо 30 града

Кристиан Вигенин, БСП: На всички стана ясно, че това управление зависи от ДПС

Шефът на полицията в Кюстендил: Заподозреният за убийство 19-годишен се предаде сам снощи, майка му го докара

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна

Здравословното състояние на Сергей Скрипал се е влошило

Собственикът на изгорелия цех във Войводиново: Скоро ще възникне проблем заради развалящото се месо

„Пирогов“: В тежко състояние е пострадалият мъж при масов бой в Кюстендил, борят се за живота му

Доналд Тръмп готов за първо вето в мандата си

Започват възпоменателните чествания по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Сдружението, подпомагащо малкия и среден бизнес „Обединени Бизнес Клубове“, вече има представителство във Велико Търново. Членовете му в национален мащаб са над 2000, а в старата столица са около 10. Още над 40 души обмислят да се включат в неправителствената организация. Това обявиха в сряда председателят на организацията Веселин Халачев и координаторът за региона Венелин Готев.

„Обединени бизнес клубове“ помага на българския бизнес да търси пазари и иновации, както и директно финансиране за дейността си от Брюксел, твърди Веселин Халачев.

Според него едно от основните предизвикателства пред българския бизнес, по време на европредседателството, е да направи така, че Европа да го чуе и да го види. Организацията ще проведе и втори Балкански бизнес форум, за който се очакват над 400 компании от Балканите. Към момента заявление са подали 150.

„По отношение усвояването на евро средства България е сравнително добре, когато говорим за европейските програми, управлявани на национално ниво. Това са ОП „Иновации и конкурентоспособност“, Програмата за развитие на селските райони. Но сме на последно място по отношение усвояването на средства, за които се кандидатства директно в Брюксел. Това са 192 програми. Няма да спра да апелирам към българския бизнес да бъде по-активен, защото чрез тези програми в страната ни до 2020 година могат да влязат допълнителни 10 млрд. Веселин Халачев.

По думите му в момента има бизнесмени от България, които са се възползвали от първия етап за кандидатстване, който предлага на фирмите до 50 000 евро за маркетингово проучване преди реализацията на иновативен продукт. Парите се отпускат безвъзмездно и не са обвързани със задължителна реализация на бъдещ бизнес, сподели Веселин Халачев.

Родният бизнес е на много добро ниво, притежава и най-модерната техника, защото късно се възползвахме от евросредствата и сме оборудвани с най-новото. Но ни трябват пазари и благодарение на европредседателството ни ще имаме възможност да излезем навън, компаниите ни да образуват надеждни бъдещи партньорства за правене на съвместен бизнес. Подобни партньорства са шанс България да усвои допълнително около 10 млрд. евро до 2020 година от Брюксел, убедени са още от сдружението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.