Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Сдружението, подпомагащо малкия и среден бизнес „Обединени Бизнес Клубове“, вече има представителство във Велико Търново. Членовете му в национален мащаб са над 2000, а в старата столица са около 10. Още над 40 души обмислят да се включат в неправителствената организация. Това обявиха в сряда председателят на организацията Веселин Халачев и координаторът за региона Венелин Готев.

„Обединени бизнес клубове" помага на българския бизнес да търси пазари и иновации, както и директно финансиране за дейността си от Брюксел, твърди Веселин Халачев.

Според него едно от основните предизвикателства пред българския бизнес, по време на европредседателството, е да направи така, че Европа да го чуе и да го види. Организацията ще проведе и втори Балкански бизнес форум, за който се очакват над 400 компании от Балканите. Към момента заявление са подали 150.

„По отношение усвояването на евро средства България е сравнително добре, когато говорим за европейските програми, управлявани на национално ниво. Това са ОП „Иновации и конкурентоспособност“, Програмата за развитие на селските райони. Но сме на последно място по отношение усвояването на средства, за които се кандидатства директно в Брюксел. Това са 192 програми. Няма да спра да апелирам към българския бизнес да бъде по-активен, защото чрез тези програми в страната ни до 2020 година могат да влязат допълнителни 10 млрд. Веселин Халачев.

По думите му в момента има бизнесмени от България, които са се възползвали от първия етап за кандидатстване, който предлага на фирмите до 50 000 евро за маркетингово проучване преди реализацията на иновативен продукт. Парите се отпускат безвъзмездно и не са обвързани със задължителна реализация на бъдещ бизнес, сподели Веселин Халачев.

Родният бизнес е на много добро ниво, притежава и най-модерната техника, защото късно се възползвахме от евросредствата и сме оборудвани с най-новото. Но ни трябват пазари и благодарение на европредседателството ни ще имаме възможност да излезем навън, компаниите ни да образуват надеждни бъдещи партньорства за правене на съвместен бизнес. Подобни партньорства са шанс България да усвои допълнително около 10 млрд. евро до 2020 година от Брюксел, убедени са още от сдружението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони