Бил и Мелинда Гейтс се развеждат след 27 години брак (обзор)

Как ще си поделят имуществото остава обвито в тайна

Продължават да управляват заедно благотворителната си фондация

Състоянието му възлиза на 146,7 млрд. долара

Основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс (65 г.) и съпругата му Мелинда (56 г.) се развеждат след 27-годишен брак. Изненадващата новина съобщиха самите те днес с публикуването на един и същи пост в личните си профили в туитър.

“След много обмисляне и много усилия за нашите отношения взехме решение да сложим край на нашия брак. През последните 27 години ние отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да помогне на всички хора да водят здравословен и продуктивен живот. Продължаваме да вярваме в тази мисия и ще продължим нашата работа заедно във фондацията, но вече не вярваме, че можем да вървим напред като двойка в този етап от живота ни. Молим за лично пространство за семейството ни, за да преминем към един нов живот”, се казва в разпространеното от двамата съобщение.

През 2017 г. Бил и Мелинда Гейтс бяха удостоени в Елисейския дворец с френския Орден на Почетния легион заради благотворителната им дейност.

Бил и Мелинда се срещат през 1987 г., когато тя постъпва на работа в “Майкрософт” като продуктов мениджър. Връзката им започва след бизнес вечеря през същата година, на която двамата се оказват на една и съща маса. “Толкова държахме един на друг, че пред нас имаше само две възможности - да се разделим или да се оженим”, разказа преди време Бил Гейтс в документален филм на “Нетфликс”. Мелинда пък го описва като методичен по нрав, дори и за емоционалните неща, и казва, че преди да се оженят той направил списък с плюсове и минуси от брака.

Двамата вдигат сватба през 1994 г. на хавайския остров Ланаи. За да не бъдат обезпокоявани, те наели всички хеликоптери в околността, за да не могат любопитни да прелитат над острова.

Бил е в списъка на топ богаташите на сп. “Форбс” от 1987 г., като от 1995 г. до 2017 г. (с изключение на 2010 г. и 2013 г.) е под №1. По последни данни от април т. г. състоянието му възлиза на 146,7 млрд. долара, което го нарежда на трето място по богатство в света.

В подаденото заявление за развод Бил и Мелинда са поискали подялба на имуществото им, която ще се осъществи по постигнатото от тях споразумение за раздяла, подробности от което обаче не бяха разкрити. Няма да им се наложи да спорят за попечителство над децата им, тъй като те са пълнолетни - дъщерите им Дженифър и Фийби са на 25 и 18 години съответно, а синът им Рори е 20-годишен.

На 13 години създава първите си софтуери

Зарязва Харвард, за да създаде „Майкрософт“

Дарили са милиарди, включително за ваксини

 

Съоснователите на “Майкрософт” Пол Алън и Бил Гейтс през 1982 г.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл в буржоазно семейство. Записан е в частно училище в града, където открива информатиката.

Първите си софтуери пише едва 13-годишен. На 17-годишна възраст с приятеля си и бъдещ бизнес партньор Пол Алън създават първата си фирма - за анализ на данни за пътното движение.

През 1973 г. е приет в Харвардския университет, но две години по-късно зарязва образованието и основава съвместно с Алън “Майкрософт”. Купуват операционен софтуер за компютър, модифицират го, наричат го MS-DOS и го предлагат на гиганта в сектора IBM. Запазват правата върху интелектуалната собственост, което им осигурява богатство. Днес операционната система, прекръстена на Windows, се ползва в повечето компютри в света.

“Майкрософт” излиза на борсата през 1986 г., а днес е оценявана на 1,89 трилиона долара (втора след “Епъл”).
През 2000 г. Бил Гейтс се оттегли от ръководството на “Майкрософт”, през 2008 г. напусна всички изпълнителни функции в компанията, а през 2020 г. и мястото си в административния ѝ съвет.

През 2020 г. заедно със съпругата си основават благотворителната Фондация на Бил и Мелинда Гейтс, фокусирана върху здравеопазването, образованието и климатичните промени, на която са дарили над 36 млрд. долара. Голяма част от грантовете ѝ са за ваксинационни инициативи, включително и за пандемията от COVID-19.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка