"БионТех": Втората доза от ваксината за COVID-19 не трябва да се отлага

Снимка: Pixabay

Германската фирма "БионТех" предупреди, че няма данни, подкрепящи “безопасността и ефикасността” на отлагането на поставянето на втората доза от ваксината й срещу COVID-19 след повече от три седмици, тъй като някои страни отлагат втората инжекция, за да дадат на повече хора първата доза.

"БионТех", която разработи ваксината с американския гигант "Пфайзер", заяви, че нейните клинични данни, показващи 95-процентова ефикасност, се основават на график от две дози, разделени от 21 дни.

„Безопасността и ефикасността на ваксината не са оценявани при различни схеми на дозиране“, се казва в изявлението. “Въпреки че данните показват, че има частична защита от ваксината още 12 дни след първата доза, няма данни, които да доказват, че защитата след първата доза се поддържа след 21 дни.”

Изправена пред ограничените доставки на ваксини, Дания заяви в понеделник, че ще разреди поставянето на ваксини до шест седмици, докато Великобритания заяви, че ще изчака до 12 седмици, преди втората инжекция. Германия също обмисля отлагане на втората доза за повече от 21 дни.

Привържениците казват, че практиката би позволила на по-голямата част от населението да получи първата доза. “Докато решенията за алтернативни режими на дозиране се вземат от здравните власти, ние вярваме, че е необходима втора доза, за да се осигури максимална защита срещу болестта”, казаха от "БионТех".

Базираната в Майнц "БионТех" заяви, че продължава да се ангажира да продължи „диалога с регулаторите, здравните органи и правителствата“ относно „всякакви решения за общественото здраве“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа