Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор)

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”. Снимка: Пламен Стоименов

Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Моделът бил: Една фирма, един шеф, една каса

Банкерът беглец Цветан Василев е плащал по 25 000 лева на месец на бившия премиер Иван Костов и дъщеря му Мина. Това заяви в показанията си пред Специализирания наказателен съд Бисер Лазов – основният прокурорски свидетел по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). От прокуратурата прогнозираха, че Костов няма да е единственият политик, чието име ще бъде цитирано в съдебната зала.

Бисер Лазов започна изложението си още от 1994 г., когато е работил в Централна кооперативна банка (ЦКБ) и се запознал с Цветан Василев, който идвал при него като клиент – шеф на финансова къща “Фина-С”. През 1995 г. Василев сам постъпил като шеф на дирекция в ЦКБ и му станал началник, а през 1998 г. Лазов бил поканен за главен счетоводител на финансовата къща и други 3-4 фирми на Василев.

При разговорите им Василев обяснил своите принципи. Първо – фирмата му е една, в нея има единоначалие и един шеф. Независимо колко дружества ще бъдат регистрирани, те ще имат общо счетоводство и обща каса, за които отговарят само един счетоводител и един касиер. Бисер Лазов станал този счетоводител на “Фирмата” и останал такъв до 2014 г., когато всичко се срутило. Всеки ден Лазов изготвял справка за приходите и разходите на всички дружества от групировката, независимо че от 4-5 към края на периода фирмите станали 150.

Според Лазов първият период в бизнеса на Василев бил до края на 90-те години, когато “Фирмата” се занимавала основно с обмен на валути и използвала няколко банки, като печалбите идвали от разликите в курсовете. През 2000 г. Василев станал изпълнителен директор на “малката банка” КТБ, собственост на 11 офшорни фирми. Тогава започнал втори период, при който се печелело по-скоро от кредитиране на фирми на подставени лица на Василев. С пари на КТБ се купували предприятия, после се продавали с печалба, покриваща кредитите, а с придобитите пари се изкупували акции до 2008 г., когато самият Василев станал основен акционер в КТБ.

“През 2000 г. по повод публикации, че са давани дарения на фондация “Демокрация”, Василев ми каза, че една банка, ако няма лоби в държавата, не е никаква банка”, разказа Лазов. Според него оттогава датира връзката на Василев с Иван Костов, който до 2001 г. беше министър-председател. Сътрудничеството им било системно и продължило с години.

“През 2010 г. Василев ме покани да разгледаме една административна сграда на бул. “Цар Борис III”. Там дойде дъщерята Мина Костова и Василев се ангажира пред нея да наемем офисите в сградата и нашите фирми да я напълбнят. На мен ми нареди да комуникирам с Мина Костова. През февруари 2013 г. вече всичките ни дружества бяха там, а Василев ми нареди да се срещна с Костов и и дъщеря му и да уредим начин те да получават по 25 000 лв. на месец”, каза още Лазов.

Той заяви още, че с години е смятал Василев за успешен бизнесмен, възхищавал се е на моделите му и заедно с него е мечтаел да постигат успехи. Лазов първи станал подставено лице при сделка с “Мина Станянци”, която по-късно била продадена на Христо Ковачки. После и други хора от “Фирмата” ставали подставени лица, докато кръгът се разширил до шофьори и охранители. Те не печелели от това друго, освен доверието на Василев, че изпълняват с успех задачите му. След 2008 г. КТБ започнала да финансира губещи сделки, затова започнали да вземат нови кредити, за да покриват загубите.

Разпитите на Лазов продължават и днес, след което свидетелят ще отговаря на въпроси на прокуратурата и 20-ината адвокати на банкера беглец и останалите 17 подсъдими.

 

Заместник главният прокурор Иван Гешев: Свидетелят бил дясна ръка на Василев

Защитата ще се мъчи да го компрометира

Свидетелят е бил дясната ръка на подсъдимия Цветан Василев и моите първи впечатления от изложението му са, че над 90 % пред съда повтаря това, което вече е казвал пред нас по време на разследването. Това коментира заместник главният прокурор Иван Гешев, който се явява по делото “КТБ”. Гешев допълни, че лично е бил на повечето разпити на Бисер Лазов, но целта на прокуратурата не е да преразказва какво е говорил един или друг свидетел, а когато показания се дават на публичен процес, те да станат достояние на обществото и хората сами да си направят изводи. Например – за обвързаността между банкери и политици, доколкото Лазов е посочил връзките на Василев с някогашния министър-председател Иван Костов.

“Защитата ще се опита да дискредитира и компрометира този свидетел”, каза още Гешев запитан дали Лазов не е бил съучастник на Василев. Но добави, че голяма част обвиненията по делото “КТБ” са за длъжностни присвоявания при кредитиране от банката, а Лазов не е работил в КТБ.

Коментари

Задължително поле