Бисер Петков: Държавата ще отдели още 20-21 млн. лв. за целево енергийно подпомагане на бедните у нас

Снимка: Архив

Държавата ще отдели още 20-21 млн. лв. за целево енергийно подпомагане на бедните у нас. Това каза социалният министър Бисер Петков, който взе участие в зседанието на координационния съвет на КНСБ, на което беше обсъден проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2019 г., предаде БГНЕС.

Петков уточни, че все още не е ясно колко точно души, попадащи в една от 17-те целеви групи ще получат по около 100 лева допълнително към полагащата се енергийна помощ за месеците от ноември до март. Министърът уточни, че техният брой ще стане ясен до края на месеца, тъй като до края на месеца все още се подават молби и декларации за такава помощ. Очаква се техният брой да е между 200 и 220 000 души.

„Тази допълнителна сума, чиито размер все още не е уточнен, ще компенсира по-високите разходи, свързани с увеличение на част от горивата и предизвиканото от това увеличение на други стоки от първа необходимост. С промени в Наредбата беше калкулиран малкият ръст на цената на електроенергията от 1 юли. Сега месечната помощ е в размер на 73 лв., която се изплаща за 5 месеца”, обясни министърът.

Той уточни, че в средата на следващия месец ще бъдат готови с решението, с което на одобрените и получили енергийна помощ ще бъде изплатена допълнителната сума. „При осигурения допълнителен ресурс от 40 млн. лева за следващата година, още в началото на 2019 ще обсъдим промени в наредбата за реда и условията за изплащане на целеви помощи, която както да увеличи обхвата на подпомаганите, така и да увеличи размера на подкрепата”, заяви Петков.

Той добави, че в бюджета за 2019 г. на Министерството на труда и социалната политика са заложени с 10 млн. повече за разходи за персонал, което е с 10% повече от тази година. Петков обеща в рамките на това увеличение да успее да повиши заплатите на служителите с 10%. Той коментира и избора на Валери Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС.

Министър Петков каза, че това е съгласно разписаната наредба в проектозакона за хората с увреждания и изрази надежда този избор да се промени ако депутатите са против той да оглавява съвета. По-късно той беше отстранен и заменен от вицепремиера Томислав Дончев.

Коментари

Задължително поле