Бисер Петков: Над 8600 работници от трети трани са дошли от началото на годината

През май Агенцията по заетостта отчете най-ниското ниво на безработица - 5,5%, откакто агенцията съществува. Това обяви социалният министър Бисер Петков по БТВ.

По думите му основният проблем в момента на пазара на труда е недостигът на кадри. Вносът на работници от трети страни е над 8600 от началото на годината, които са наети най-вече в туризма, отчете министърът.

Феноменът "работещи бедни" се преодолява с увеличаване на минималната заплата, която от началото на годината е 560 лв., а догодина ще бъде увеличена на 610 лв., уточни министърът.

Той коментира и увеличаването на пенсиите от 1 юли тази година. Напомни, че таванът на парите за най-възрастните става 1200 лв., което означава, че 43 хил. пенсионери ще получават вече пълния размер на отпусната им пенсия.

Ощетените от тавана ще са 26 хил. лева. От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат актуализирани с 5,7%. По-висок ще е и размерът на социалната пенсия за старост - 132,74 лв. Новите пенсионери пък могат да избират по коя формула да се пенсионират - специален калкулатор пресмята парите и по двете формули и се отпуска по-благоприятната. Този избор ще бъде възможен до 2022 г., уточни социалният министър.

Предвидено е също за следващия отоплителен сезон целевата помощ за най-бедните да обхване повече домакинства - 255 хил. при 210 хил. за предходния сезон. Ще се поемат вече и повече киловатчаса енергия на месец, заяви Бисер Петков.

Коментари

Задължително поле