Бистра Ангелова – нова звезда в литературата за деца

Бистра Ангелова и Благовеста Касабова

Десетки литературни премиери привличат тези дни посетителите на Пролетния базар на книгата 2022. Особено атрактивни са премиерите на книги за деца – от бебета до тийнейджъри се струпват пред Жълтата шатра – импровизираната сцена между шатрите на издателствата. 

На 1 юни беше представена приказната поема „Фермата на Мето“ (Изд. „Лексикон“, 2022) от Бистра Ангелова. В достъпен и професионално римуван текст талантливата млада авторка пресъздава образно живота на стопаните на фермата – Мето, жена му Бистра, дъщеря им Божи и атрактивните ѝ обитатели – Кучето Рони, малките пиленца, пуйките, прасенцата, игривите козлета, палавите зайци… Животът тук е привлекателен със забавни приключения, смях и любопитни игри. Във фермата никога не е скучно, всеки изпълнява задълженията си, помага на приятелите си, прощава им и ги учи да бъдат добри.

За книгата говори литературният критик Благовеста Касабова: „Щастлива съм, че открих за себе си Бистра! Тя пише в един от най-трудните жанрове – стихотворната приказка. Авторката навлиза в един свят, който е твърде малко познат на съвременното дете – цялото ежедневие на фермата е показано в прекрасна, динамична, забавна атмосфера. Но това е колкото приказен (всички животни са одухотворени), толкова и реален свят. Бистра умее да разказва – повествованието върви естествено, увлекателно. Тя притежава едно вътрешно чувство за хумор, една напевност на стиха и следва традицията на старите майстори в детската ни поезия, но надгражда сюжетите си със съвременност, с природни елементи…

Цялата картина запознава детето със селския труд, което е особено полезно за градските деца. Книгата е перфектно оформена от художника Любомир Славков – съдържанието и илюстрациите са в хармония. С третата си книга Бистра Ангелова заема достойно място сред утвърдените ни писатели за деца“.

Авторката сподели, че преподава на деца и в практиката си е установила, че съвременното дете не знае как изглеждат и защо се отглеждат домашните животни.

„Днешното медийно и интернет поколение няма представа от обитателите в реалната природа. То няма сетива за природата, затова тази книга има и естетическа, и познавателна стойност. Поздравявам Бистра, че пише за младите читатели! Нейният стил няма нищо общо с добре познатата ни графомания – десетки автори у нас пишат заради самото писане…“ – сподели проф. Ивайло Христов.

От разговора с присъстващите писатели стана ясно, че книгата е подходяща за драматизиране, а авторката вече е поканена да представи книгата си в началото на юли в детските градини в гр. Созопол. 

„Чрез книгите си се опитвам да провокирам у децата човещина: да признаят грешките си, да изградят у себе си морални ценности, да се научат на добри дела“ – каза Бистра Ангелова.

На събитието присъстваха Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, и Вяра Емилова – депутат от БСП. И двамата поздравиха авторката, а симпатиите си към нея изразиха писателите Кирил Божилов, Виктория Катранова и др.

Бистра Ангелова-Янакиева е родена на 18 октомври 1987 г. в София. Завършила е  Нов български университет – специалност „Англицистика“. Преподава английски език. Автор е на книгите: „Мравчето Бръмзи“ и „Феята Толи“. „Фермата на Мето“ е третата ѝ книга. Тя е член на Съюза на българските писатели. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура