Битката за политическата душа на Америка

Опитите на опонентите на Тръмп да не допуснат неговото преизбиране ще стават все по-ожесточени

Телефонен разговор със Зеленски за разследване срещу сина на Джо Байдън доведе до... процедура по импийчмънт

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ официално започна процедура по импийчмент на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви Нанси Пелоси. “Действията на президента Тръмп разкриха позорния факт за предателството на президента от неговата клетва, за предателство на националната ни сигурност и за предателството на честността на нашите избори”, казва Пелоси.

Причината за това твърдение бе телефонен разговор между Доналд Тръмп и Владимир Зеленски, когато първият препоръча на втория да започне разследване срещу сина на Джо Байдън.

Тръмп призна, че е помолил Зеленски да разследва дейността на бащата и сина Байдън, но това не може да се счита за натиск. Въпреки това демократите ще разследват в шестте комисии на Камарата и ще изпратят резултата в Съдебната комисия, която ще реши дали да повдигне въпроса за импийчмънт. Ако въпросът бъде повдигнат, Камарата на представителите ще гласува обвиненията, а след това Сенатът ще ги разгледа. За да бъде отстранен президентът от длъжност, трябва обвиненията да се поддържат от две трети от сенаторите. Сега мнозинството в Камарата на представителите е в демократите, а в Сената - от републиканците.

Скандалът беше повдигнат от демократите, след като в комисията по разузнаване на Камарата стана известно, че има постъпила жалба от Националното разузнаване за серия от събития, включително разговор от 25 юли между Тръмп и Зеленски - пише “Гардиън”, в която, “неназован осведомител, подава сигнала”.

На 21 септември “Уолстрийт Джърнъл” съобщава, че Тръмп по време на телефонно обаждане през юли “многократно е оказвал натиск върху президента на Украйна да разследва въпроса за сина на Джо Байдън... и осем пъти призовава Владимир Зеленски да си сътрудничи с Рудолф Джулиани - съветника на президента на САЩ, в разследване, което може да попречи на потенциалния противник на мистър Тръмп през 2020 г.”

В битността си на вицепрезидент, Джо Байдън наблюдаваше проблемите, свързани с Украйна. Синът му Хънтър Байдън по това време беше член на съвета на директорите на украинската газова компания Burisma, за която се подозираше, че изпира пари. В Украйна започна разследване на тази компания. След като темата за намесата на Русия в изборите в САЩ загуби своята актуалност, беше необходима нова програма за борба с Тръмп, в основата на която стана Украйна. Въпросът обаче не е в Украйна. Въпросът е в нарастващата вътрешнополитическа борба в САЩ.

Ако Зеленски предаде на Джулиани подробностите от украинското разследване за Burisma, това ще унищожи Байдън като политик. Републиканците разчитат на това, но нетърпеливият Тръмп се намеси в техните сметки.

Няколко служители на администрацията се опитаха да попречат на Тръмп да проведе среща или телефонен разговор със Зеленски, пише “Вашингтон пост”, тъй като всички действия и разговори на президента се записват и могат да се използват от неговите недоброжелатели. Въпреки това Тръмп се обажда на Зеленски и съдържанието на разговора им стана известно от информатора, написал жалбата до генералния инспектор на американските разузнавателни служби Майкъл Аткинсън.

“Дори ако разследването в Камарата на представителите завърши с гласуване с мнозинство, никой не вярва, че републиканският сенат ще осигури мнозинство от две трети, необходими за отстраняването на Тръмп от длъжност”, пише политическият коментатор на Си Ен Ен Стивън Колинсън. Според него битката за импийчмънт на Тръмп скоро ще се превърне в битка за “политическата душа на Америка”. От този резултат зависи “кой ще спечели Белия дом през 2020 г. и ще определи хода на страната за години напред”.

Три комисии на Камарата вече започнаха разследване. Демократите бързат, планират блиц импийчмънт. На закрита среща на 24 септември Пелоси призова колегите си да “удрят сега и да коват желязото, докато е горещо”.

Нейт Силвър, американски социолог и главен редактор на FiveThirtyEight, анализира данните от анкети, според които идеята за импийчмънт на Тръмп е непопулярна дори сред демократичния електорат. Това, че сега анкетите показват изоставане на Тръмп не само от Джо Байдън, но и от Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, няма никакво значение, смята Нейт Силвър. Цялата борба предстои.

На 25 септември на официалния сайт на Белия дом бе публикувана стенограмата от разговора на Доналд Тръмп с Владимир Зеленски на 25 юли. Името на Джо Байдън се споменава няколко пъти в него. Документът показва, че Тръмп моли Зеленски да разследва случая на сина на Джо Байдън, но не свързва това с помощта за Украйна.

Елизабет Уорън нарече публикуваната стенограма “димящ пистолет”. Позицията на генералния инспектор на разузнаването Майкъл Аткинсън, е, че “информаторът, е направил взривно обвинение срещу президента Тръмп във връзка с неговите преговори с Украйна, и в тях има “политически пристрастия” срещу “негов опонент за президент”. Администрацията на Тръмп заяви, че ще публикуват документ, потвърждаващ гледната точка на Аткинсън.

Говорителят на кабинета на директора на националното разузнаване Джейсън Клитенич от своя страна заяви, че след консултации с Министерството на правосъдието се е стигнало до извода, че въпросът, повдигнат в жалбата на информатора, не отговаря на законовото определение за “спешен проблем” и не подлежи на задължително разкриване пред Конгреса.

И накрая, Кери Купец, говорител на Министерството на правосъдието, сложи край на обвиненията срещу Тръмп: “През август Министерството на правосъдието прегледа писмо, получено от директора на националното разузнаване от генералния инспектор на разузнавателната общност във връзка с твърденията в жалбата на информатора. В писмо до генералния инспектор разговорът между президента и президента на Украйна Зеленски бе посочено за потенциално нарушение на федералния закон за финансиране на кампаниите, а нито генералният инспектор, нито жалбоподателят не са знаели от първа ръка за разговора. Въз основа на установените процедури... наказателното отделение на министерството провери официалния запис на разговора (Тръмп и Зеленски) и... установи, че няма нарушение във финансирането на кампанията и че по-нататъшните действия не са оправдани”. Всички съответни отдели на министерството се съгласиха с това правно становище и министерството приключи случая”.

Така че на този етап хазартната игра на демократите за импийчмънт срещу Тръмп се провали. Но Камарата на представителите вероятно ще издаде присъда за импийчмънт на 45-ия президент на САЩ, въпреки че Сенатът няма да я подкрепи.

Тръмп постигна целта си, но битката за “политическата душа на Америка” тепърва се разраства. И опитите на опонентите на Тръмп да не допуснат неговото преизбиране ще стават все по-ожесточени.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле