БКС ще чисти община Търговище до сключване на договор с изпълнител

Снимка: Архив

Общинска фирма „БКС – Търговище” да продължи да извършва сметосъбиране и сметоизвозване и след срока на договора на обществената поръчка за дейността, който изтича на 5.09.2016г.

Това гласува Общинският съвет в Търговище на днешното си заседание, по предложение на кмета д-р Дарин Димитров. Той внесе докладна записка, в която е записано БКС да поддържа чистотата до сключване на договор по законовия ред за следващия период, съобщават от местната администрация.

Извънредното решение се налага заради обжалване на процедурата за възлагане на обществена поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията. До момента няма произнасяне по жалбата, която спира провеждането на процедурата. Не е ясно кога ще може да бъде проведена и да се сключи договор, съобщиха от Общината. Това ще доведе до сериозни проблеми със сметосъбирането и хигиенизирането на обществените площи, рискове за здравето и околната среда.

На сесията д-р Димитров посочи, че е недопустимо населените места да останат без обслужване на съдовете за смет и поддържане на чистотата, с всички произтичащи от това рискове.

Вносителят на предложението припомни, че ситуацията засяга и община Попово, която депонира отпадъците на регионалното сметище, което след 5.09.2016г. остава без оператор заради невъзможността да се проведе обявената процедура.

Временното решение е БКС да продължи да извършва всички дейности по изтичащия договор до избора на изпълнител по законовия ред, допълват от общинската администрация в Търговище.

Коментари

Задължително поле