На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Благица Здравковска с първа изложба в галерия „Нюанс“ Скулптури и рисунки вдъхновени от красивите гледки в Битолия

Официалното откриване е на 26 март от 18 часа

Благица Здравковска – победителката в Конкурса на галерия „Нюанс“ за младо българско изкуство, представя своята първа самостоятелна изложба под нейния покрив на 26 март.

„Скулптура и рисунка“ е дело на авторката, която стартира своя творчески път в ателие Но 42 в Националната художествена академия, под наставленията на проф. Ангел Станев. Макар да имат разнообразни търсения и разсъждения, студентите му работят чрез подобен изразителен език и в сходна естетика. Всеки един от младите автори, част от ателието, използва неманипулирани материали, намерени в природна среда.

Благица Здравковска е един от тях. Тя завършва „Скулптура“ (бакалавър) в Националната художествена академия през 2017 г., а в момента следва магистърска степен по специалността. Работата й би могла да се определи като „безкръвна” скулптура – такава, при която стремежът е насочен към запазване на природната форма на материала и интегрирането му в естествен вид. Чрез релефите си тя създава характерните за работата й „скулптурни пейзажи“ изцяло вдъхновени от родния й град Битоля, Македония и неговите гледки.

„Намирам смисъл в събирането на листа, клончета, кори, парчета дърво, стърготини, стружки, по-късно и скрап и пр. и в този смисъл създавам колажи, релефи и пластики. Тези остатъци са материали, които обогатяват моето въображение и ми дават възможност за размисъл, а впоследствие и удоволствие от резултатите от работа с тях“, казва авторката.До момента тя е взимала участие в редица групови изложби, а първата й самостоятелна такава ще остане в запазеното място за изкуство на ул. „Денкоглу“ 42 до 13 април.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.