Близки на Плъха с иск за 300 000 лв. кръвнина (обзор)

Д-р Иван Димитров (вляво) запази пълно мълчание пред репортерите. Снимка: Авторът

Д-р Иван Димитров е обвинен за убийство при неизбежна отбрана и незаконно оръжие

Стартът на делото бе отложен за 13 март

Рентгенологът д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. уби крадеца Жоро Джевизов-Плъха, застана пред Пловдивския окръжен съд. Преди това пред Съдебната палата го посрещнаха с аплодисменти колегите му от УМБАЛ “Пловдив”, дошли да го подкрепят.

Стартът на процесът обаче бе отложен за 13 май. Причината – не е била призована Надежда Стоева, с която Плъха е живеел на семейни начала и имали три деца. В момента жената била в Германия, а по закон има право да участва в делото като частен обвинител и граждански ищец. Адвокат на родителите на крадеца - Златка Атанасова и Димитър Джевизов, внесе иск за общо 300 000 лв. кръвнина.

Д-р Димитров е обвинен за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, за което може да получи до 5 г. затвор. Той ще отговаря също и за незаконно оръжие, защото пистолетът, с който е застрелял Плъха, не е регистриран.

Прокурорът по делото Георги Пенев каза, че преди да отиде да краде, Жоро Плъха се е дрогирал. Обвинителят обаче не посочи вида на наркотик – този въпрос ще се изяснява по време на делото.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право