Близо половин тон ел. отпадъци бяха събрани във финалния ден на „Бургас Рециклира“

1000 обучени деца от 10 училища, 70 доброволци, близо половин тон събрани ел. отпадъци, над 50 чувала събрани пластмасови отпадъци от един див плаж и над 1200 раздадени информационни материала - това е равносметката след края на "Бургас Рециклира 2018".

Във финалния ден на кампанията по традиция беше проведено състезание за предаване на електронни отпадъци. Благодарение на гражданите, които се включиха, бяха събрани близо половин тон ненужни уреди. Първото място е за Христо Василев - първокласник от ОУ "Княз Борис I", който с помощта на чичо си Тодор успя да предаде цели 187 кг. На второ място се нареди Габриела Тодорова с 99,5 кг. Всички събрани материали бяха предоставени на Екологика, които ще се погрижат за правилното им рециклиране. На пункта се състоя и работилница, в която малчугани от града и техните родители се включиха в разглобяването на част от ел. уредите.

Официалният празник, с който беше сложен край на тазгодишната кампания, събра участници и родители в Център за иновативно обучение "Френе". За първи път се проведе конкурс за преизползване на рециклируеми материали. Първокласници от Бургас представиха свои ръкоделия, създадени от ненужни пластмаса и картон. Награда на публиката спечели Христо Комитски от 1 "в" клас в училище ОУ "Св. Климент Охридски" за неговата "Българска къща с двор". Отличието на журито грабна Никола Владимиров от 1 "а" клас на НУМСИ "Панчо Владигеров" със своя уникален движещ се багер. Всички участници получиха образователни книжки с ценни съвети за опазването на природата.

По време на финалното събитие беше прожектиран за първи път и любопитният филм "Пътят на отпадъците". Той проследява целия процес на събиране и обработване на рециклируемите отпадъци в Бургас и отговаря на въпроса има ли смисъл да изхвърляме разделно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони