По-малко от седмица фирмите да обявяват доходите си

На 1 юли изтича крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации от фирите.

Близо 318 хил. дружества платиха данъците си

В полунощ на 1 юли изтича крайният срок на фирмите и едноличните търговци, в който е необходимо да подадат годишните си декларации и да платят дължимия данък, напомнят от НАП.

Близо 318 хил. дружества и физически лица, които извършват дейност като ЕТ, декларираха и внесоха данъците си. От тях почти 35 хил. са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

До 30 юни самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация Образец №6 с общия размер на дължимите за предходната година осигуровки. Тъй като последният ден на юни е в неделя, срокът да бъдат подадени данъчни и осигурителни декларации и да бъдат платени налозите се удължава до 1 юли.

От приходната агенция напомнят, че 1 юли е последният ден и за деклариране и плащане на корпоративен данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. До този момент близо 283 хил. фирми са обявили приходите си пред НАП преди изтичането на крайния срок. Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн, чрез Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да бъде получена от сайта на НАП: www.nra.bg или на телефони: 0700 18 700; +359 2 9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика