БНБ: Има риск от ръст на лошите заеми

БНБ

След изтичането на мораториума върху вноските по кредитите е възможно да бъде отчетено нарастване на лошите заеми, ако междувременно икономическите условия не започнат да се подобряват или настъпи ново влошаване на средата за правене на бизнес. Това пише в периодичното издание на БНБ „Банките в България“. Срокът, до който заемите на граждани и фирми можеше да бъдат отложени, беше удължен до края на март 2021 г. Но 6-месечният срок на отсрочка на всеки конкретен кредит вече изтича за първите, които се възползваха от мораториума и отсрочиха заемите си още в началото на пандемията.

Водещите икономически сектори в кредитирането на предприятията имат най-значителни обеми на кредити под мораториум, като се открояват: „преработвателна промишленост“; „търговия на едро и дребно“; „операции с недвижими имоти“; „строителство“; „хотелиерство и ресторантьорство“ и „транспорт и складиране“, посочват от БНБ. Повечето от тези сектори имат и завишено ниво на заварени необслужвани кредити, пише в изданието на Централната банка.

Нетният лихвен доход на банките за първото полугодие е 1,3 млрд. лв., като намалява със 75 млн. лв. (5,4%) на годишна база. Приходите на банките от лихви до юни намаляват (с 51 млн. лв., 3,4%) до 1,5 млрд. лв., а разходите за лихви нарастват (с 24 млн. лв., 16,5%) до 167 млн. лв. Причините за това са отсрочването на заеми, по-малкото взимане на кредити от бизнеса и трупането на спестявания. Хората вместо да харчат си стоят повече вкъщи, а фирмите отлагат инвестиционните си проекти.

Банките свиват някои разходи, показват още данните на БНБ. Административните разходи на банките (в които влизат и заплатите) до юни са намалели с 6 млн. лв. (0,7%). Разходите на банките за амортизация обаче са нараснали с 8 млн. лв. (6,4%).

Коментари

Задължително поле