Бобокови предадени от свой управител

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Атанас Бобоков, а брат му Пламен (вляво)бе пуснат срещу 1 млн. лв. гаранция. Снимка: Пламен  Стоименов

Спецсъдът решава дали да остави четирима от групата зад решетките

Фирми без дейност вземали боклук за преработка 

Васил Богданов - управител на фирмата “Монбат рисайклинг”, е направил самопризнания за схемата, по която са обвинени неговите шефове - братята Атанас и Пламен Бобокови. Това стана ясно в залата на спецсъда, който трябва да определи дали да остави под стража шестима от сочените като участници в организирана престъпна група. 

Както съобщи “Труд”, спец­прокуратурата реши да пусне срещу 1 млн. лв. гаранция Пламен Бобоков. Зад решетките останаха брат му Атанас, Красимир Живков - заместник-министър на околната среда и водите, Габ­риел Савов - бивш директор на РИОСВ- Плевен, бизнесменът Николай Миховски, създал площадка за внесени от Италия отпадъци в промишлената зона на Плевен, номиналният собственик на самата площадка Айгюн Еминов и управителят Васил Богданов. За първите четирима прокуратурата поиска постоянен арест, а за Еминов и Богданов “домашен арест”, тъй като и двамата са помогнали на разследването.

Фирмата “Монбат рисайлинг” е дъщерна на “Монбат” АД и е създадена за рециклиране на акумулатори. Отделно Бобокови имат рециклираща фирма в Италия, откъдето внасят допълнителни суровини за производството си в България. Богданов е разказал, че благодарениe на контакта им с Живков, който притискал подчинените се в МОСВ, бизнесмените са получавали нотификации - (разрешителни) да внасят не само опасни, а и всякакви други отпадъци от Италия. С изключение на “Монбат рисайлинг” фирмите, които получавали боклуците у нас, нямали нито капацитет, нито дейност да ги преработват, а само ги складирали и давали фактури, че отпадъците са оползотворени.

По разследването до момента са събрани 66 тома с доказателства, сред които има и данни за укриване на ДДС. За списъка с имена и размери на богатство на известни хора в периода 2003-2004 г., открит при обиските у Атанас Бобоков, изобщо не стана дума в залата на съда.

Прокуратурата: Разследване има и в Италия

“Изградена е верига от дружества, регистрирани в България и Италия, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна”. Това обясни Ангел Кънев, зам.-шеф на спец­прокуратурата. Той уточни, че българските и италианските власти си сътрудничат и е сформиран съвместен екип по разследването в двете страни. Прокурор Кънев не изключи да бъдат повдигнати обвинения и на още участници в схемите, включително и на длъжностни лица.

Коментари

Задължително поле