Боб Дилън - Жива легенда в музиката

Нов холивудски филм, разказващ шеметната история на легендарния музикант Боб Дилън, предстои да тръгне по кината. Сценарият на лентата, озаглавена „Напълно непознат“ е лично одобрен от изпълнителят. 83-годишният Дилън, все още на сцена, в топ форма и по всичко личи, че планира да пише още вълнуващи страници в своята биография. Той обяви предстоящо турне във Великобритания тази есен и работи по нова музика без умора.

Нашумелият холивудски актьор с френски произход - Тимъти Шаламе влиза в ролята на Боб Дилън и пее песните му в новия биографичен филм "Напълно непознат" (A Complete Unknown), което виждаме от първите кадри на мащабната продукция. Звездата от "Дюн", "Уонка" и "Призови ме с твоето име" влиза в ролята на барда нобелист в лентата на Джеймс Манголд, чиято премиера ще бъде на Коледа - 25 декември и ще се бори за новата реколта "Оскари" през 2025 г.

Повечето от почитателите на живата легенда Боб Дилън бяха скептични дали 28-годишният  актьор ще успее да се превъплъти достойно в неговия образ. Все пак Боб Дилън е култова фигура, един от най-влиятелните и значими автори на песни в историята. Освен това биографии се снимат по-често за вече починали звезди, а 83-годишният музикант все още е активен на сцената.

Но още с излизането на първия трейлър заваляха комплименти за начина, по който Тимъти играе и пее във филма. Той разказва за ранния живот на Дилън. Действието се развива в Ню Йорк в началото на 60-те години, когато загадъчният 19-годишен младеж от Минесота пристига в Гринуич Вилидж и предизвиква "вълнения в общността" след като през 1965 г. се появява с електрическа китара. Пред Variety редица музиканти, критици, писатели и учени се обединиха зад мнението, че превъплъщението му обещава да бъде изключително: "Дори най-циничните фенове ще се развълнуват."

Режисьор на "Напълно непознат" е Джеймс Манголд – известен с  работата си върху филмите "Логан", "Пълно ускорение", "Индиана Джоунс 5", "Най-великият шоумен" и други. Той засне и биографията на Джони Кеш Walk the Line.

Манголд и Джей Кокс адаптират сценария от книгата на Илайджа Уолд от 2015 г. "Dylan Goes Electric" ("Дилън става електрически"), а заглавието заимства фраза от емблематичната песен на Дилън "Like a Rolling Stone". Въпреки че Боб, който сега е на 83 години, не участва във филма, той дава бележки по сценария и провежда няколко срещи с Манголд.

На 83 години Боб Дилън е жива легенда на фолк, блус, рок, госпел и кънтри музиката, на контракултурните течения от 60-те години на миналия век и е особено възхваляван за таланта да пише поетични и многопластови текстове към мелодиите си. Поетът с глас, напомняш стар шаяк, напластен с тютюн и бърбън, стърже с тонове и думи всяко човешко съзнание и не оставя никого безразличен.

Той е роден на 24 май 1941-а в болницата “Сейнт Мери” в град Дълют, Минесота. Родителите на баща му - Цигман и Ана Цимерман, емигрират от Одеса през 1905-а, бягайки от антисемитските погроми в Руската империя, а родителите на майка му, Вениамин и Люба Еделщайн, също евреи от Руската империя, емигрират през 1902 година от Литва.

През своята богата кариера Дилън смесва стилове, преоткрива кънтри естетиката и звучене, и става млада суперзвезда през 60-те с мегахитовете Blowin’ in the Wind” (1963) и The Times They Are a-Changin’(1964) и Like a Rolling Stone (1965).

През 1966-а катастрофира тежко с любимия си мотоциклет и се изпарява за известно време от публичното пространство. Той продължава да записва, да твори и да експериментира и се завръща с още по-мистичен ореол около артистичното си аз. Не е ясно дали този инцидент играе роля в смяната на религията му - Дилън е отгледан в еврейските традиции, но след катастрофата приема християнството (макар не православното) и заявява, че “Христос е единственият спасител на този свят.” Няколко негови албума отразяват промяната в религията му - Slow Train Coming от 1979 г., Saved и Shot of Love, издадени в следващите две години.

През 1988 г. Дилън започва своето Never Ending Tour - Световно турне безкрай. Оттогава е направил над 2000 концерта. Един от тях беше в НДК преди 15-има години години.

 

Лично одобри сценария за филма ми

Отдавна мечтаех да разкажа историята на Боб Дилън да я предам на младото поколение за което може би той не е толкова познат. Боб е жива легенда и беше несравнима чест да се докосна до него и да разбера повече за живота му. Прекарах няколко прекрасни и очарователни дни с него, говорейки насаме. Имам сценарий, лично анотиран от него, а това е изключително ценно за мен.

Режисьорът Джеймс Манголд

 

Описа своето време в музика

Когато бях много, много млад, реших, че ще опиша моите времена, защото това правят другите хора, на които се възхищавах. Това направи в своята музика легендарният Боб Дилън, това направи Франк Синатра, направи го Ханк Уилямс, по много различен начини.

Брус Спрингстийн, певец

 

Велик, няма друг като него

Обичам Боб Дилън. Кой не го обича? Той налучка златната жилка не само в музиката, но и в сърцата на публиката и продължава да копае в нея до ден днешен. Няма никой друг като него. Той е уникален и просто... е велик. Удоволствие са срещите с него всеки път.

Дейвид Линч, режисьор и сценарист

Първият музикант с Нобел за литература

През 2016г.  Боб Дилън изненадващо се оказа първият музикант с Нобелова награда за литература. Според комисията той бил “създал нов поетически израз в рамките на голямата американска песенна традиция”. Реакциите бяха противоречиви, а много хора в средите коментираха, че самата идея за Нобелова награда за литература е олекнала драматично след това връчване. А преди две години, по примера на други музикални легенди и този богат бунтар продаде целия си творчески каталог на корпорацията “Сони” и прибра поне 200 милиона долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети