Богдан Милчев: Диагнозата на пътната безопасност у нас е алчност, некомпетентност и безотговорност

"Диагнозата на пътната безопасност у нас е алчност, некомпетентност и безотговорност", заяви пред БТВ Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност

"Това лято минахме границите на всичко нормално. Повтаряме една и съща грешка и отговорността за състоянието на пътната безопасност е на българската политическа клас", каза още Милчев. "Няма нито един шофьор, който да иска да излезе и да убие или да бъде убит на пътя. Хората обаче винаги ще допускат грешки. Ние трябва да сменим цялата си политика и философия. Не може да сложим на 7 милиона българи по един пътен полицай, който да го контролира и глобява", на мнение е Милчев.

По думите му хората не могат да бъдат променени, а това трябва да бъде направено със средата - инфраструктура, законодателство и механизмите за взаимодействие и контрол между съответните институции. Според него тази промяна трябва да бъде направена от българската политическа класа, която обаче е излязла в "междуизборна летаргия". "Откакто свършиха изборите досега са загинали 60 души. Ние не виждаме реакция и някой да се е разтревожил. Изкарахме Пътна полиция на улицата с PR акции - нямаме нужда от това. Проблемът е много глобален и политиците не могат да го решат", каза още Богдан Милчев.

Богдан Милчев коментира още, че е на път да се убие най-добрата идея, която е давана досега, а именно създаването на Държавна агенция за пътна безопасност, която е инструмент на политическата класа да накара всички институции да започнат да си вършат работата. "Повече от 10 г. те не издават доклад за състоянието на пътната безопасност и да анализират проблема. В средата на годината сме, а все още няма такъв за 2018 г.", коментира Милчев.

Коментари

Задължително поле