Божанков за скандала с "Възраждане": Ще защитя правата си в съда

Снимка: БНТ
Явор Божанков

Скандал избухна в парламента днес, след като Делян Пеевски беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси. До напрежението се стигна, когато Явор Божанков поиска да обоснове отрицателен вот, а от "Възраждане" на два пъти му попречиха да се изкаже като се събраха около пленарната трибуна. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов беше отстранен от залата, но отказа да я напусне и затова заседанието беше прекратено.

Според Явор Божанков това не е сблъсък, нито е някакъв скандал, а е ограничаване на неговите граждански права. От "Възраждане" са се заканили, че всеки път ще го свалят от трибуна, когато реши да направи изказване.

"Днес завършиха това деяние. Те ограничиха моите граждански права. Никой не може да казва на никого кога и какво трябва да говори и не може да ограничава неговите граждански права. Това е атака към демократичния ред", коментира Божанков по БНТ.

"Не се страхувам. Никой не може да суспендира Конституцията и никой не е над закона, включително и "Възраждане"", каза още той.

Божанков ще защити своите права в съда и ще предложи промяна в правилника, по който функционира НС.

"Защото правилникът такава хипотеза не е предвидил. 32 години такава хипотеза в това НС не е имало. Такива хора не са влизали. Такова нещо никой не е виждал. Естествено как да се борим с такова явление не е предвидено. Има наказателно-правни мерки", каза той.

Попита, ако така започват от "Възраждане", докъде биха стигнали.

"По-големият въпрос е тези хора, ако имат пълно мнозинство. Днес казват кой да говори и кой да не говори... Хората трябва да видят, ако "Възраждане" бъдат овластени, какво ни очаква нас и какво очаква България и всеки, които има някакво свободно мнение", каза още Божанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика