Божков прати акциите на "Левски" на Бойко Борисов (ДОКУМЕНТИ)

Със специално съобщение до медиите, "Нове Холдинг" разкри, че акциите на "Левски" ще бъдат предадени тази сутрин в 9 часа на премиера Бойко Борисов. Това ще се случи в Министерски съвет. Официалното съобщение е подписано от Васил Божков, досегашен собственик на клуба, както и от Георги Попов, на чието име беше вписан мажоритарния дял от 86.6% от акциите на клуба през февруари 2019 година.

Така съдбата на столичния гранд продължава да бъде поставен на карта. "Сините" имат финансови затруднения, след като прокуратурата повдигна редица обвинения и на Божков, и на Попов, а сметките на генералния спонсор 7777.bg бяха запорирани. Това на практика постави "сините" в патова ситуация и клубът трябваше да търси начини, за да генерира свежи постъпления.

В началото на миналата седмица баскетболният наставник Константин Папазов излезе с предложение да преговаря с Божков за контролния пакет акции и да поеме управлението на клуба. Въпреки голямото му желание и официалното му изявление, че бизнесменът се е съгласил на такава стъпка, това няма да се случи.

През януари премиерът Бойко Борисов на свой ред се срещна с представители на различни фенски организации на "сините", за да обсъди бъдещето на "Левски". Тогава в неговия кабинет в Министерски съвет, лидерът на ГЕРБ предложи за в бъдеще акциите на клуба да бъдат във феновете и те да бъдат основните акционери, каквато е практиката в някои европейски колоси. Привържениците обаче признаха, че към този момент не са готови за такава стъпка, тъй като това е сложен процес, за чиято подготовка се изисква време.

Съобщението:

След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ