Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Бойко Борисов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

135 снегорина почистват София от снега

Боил Банов за предстоящото събаряне на сградата на книжарница „Хеликон“: Обявявам пълен стоп на действия на площад „Тройката“ Обследване на експерти ще реши коя сграда е паметник на културата

Самосезирам се, и със заповед от днес /вторник/ назначавам обследване на целия бургаски площад „Тройката“. От този момент нататък, има пълен стоп на действия, докато обследването не приключи. Негова цел ще е да определи кои сгради имат качества да бъдат обявени за паметник на културата. Комисията ще започне работа ако не утре, то най- късно вдругиден, т.е. четвъртък.

Това заяви в Бургас министърът на културата Боил Банов.

Той пристигна в морския град по повод информацията, че най- известната българска книжарница „Хеликон“ напуска сградата си, където е под наем и ще се мести на два нови адреса. Собствениците на сградата- строители имали намерение да я събарят и да градят там нова, носят слуховете в Бургас.

В съседство до „Хеликон“ има две сгради- паметници на културата. Тя обаче не е обявена за такава, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. В момента там няма и никакво разрешително за строителство, каза градоначалникът.

Обследването на ансамбъла от сгради ще приключи в рамките на месец, отговори на въпрос на „Труд“ министър Банов. -„Ще се направи анализ какви характеристики имат останалите сгради и дали съответно може да се направи ансамбъл, което е нашата цел не само в Бургас, а и в София, и Пловдив, и по всички места.“- „Мога да кажа за книжарницата само хубави неща“, коментира още той и добави, че сградата и попада в охранителна зона, т.е. като сграда до обекти- паметници на културата.

„Абсурдна е хипотезата, че с чиновнически подпис може да се събори паметник на културата, доизграждане, изграждане и т.н. Всичко идва при мен, в моя инспекторат. В момента, в който срещнем думата „събаряне“, „надграждане“, „преизграждане“, две са хипотезите оттук насетне. Ако е нещо видимо нагло, сезира се прокуратурата. Ако е нещо, което има видима обосновка, минава в един органкъм министерството, съставен от 15 професори и академици. заседанията им се излъчват директно и това е направено точно за да може гражданите да следят какви са дискусиите около едно или друго решение, защо е взето това решение и да могат да ме алармират в една или друга ситуация“, каза министърът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.