Ски зона–Банско посреща скиорите на 3 март със знамена, носии, баница и греяно вино

Тест драйв на HONDA CR-V пета генерация:  Динамичен при изпреварване и сигурен на пресечен терен (СНИМКИ)

Младеж, участвал в катастрофата на бул. „Сливница“, е шофирал след употреба на алкохол и канабис

Трима изнудвали мъж с позорящи снимки За два дни дал 1250 евро

15 души са арестувани при спецакция срещу битовата престъпност в Стамболийски

Отмениха концерт на Гвардейския ни оркестър като мярка срещу коронавируса

Диляна Попова съблазнява по бански (СНИМКА)

Първа жертва на коронавируса във Франция

Андрей Новаков в Белица: Строителството на АМ „Струма” продължава и няма риск от връщане на средства на ЕС

Дариткова: Осигурените българи могат да ползват болничен за карантина

Разследват незаконна сеч на 61 дървета Повалената гора е в землището на село Страхилово, община Полски Тръмбеш

Слагат лимит от 70 000 лв. за проектиране, за да избегнат обжалвания Представители на гилдията да участват в изготвяне на заданията за проектиране, предлагат архитектите

Певицата Дъфи: Бях изнасилена, дрогирана и държана в плен с дни

Скандал в парламента между БСП и ГЕРБ заради данните за икономическия растеж в страната

Втори ден на ГКПП-Кулата мерят температурата на всеки идващ от Италия

Бойкот на задължителното LGBT обучение Всеки значим обществен проблем минава през призмата на раса или джендър

Неолиберализмът ще претърпи крах

След мюсюлманските общности, сега и еврейските обявиха бойкот на задължителното LGBT обучение, което се предвижда да стартира във Великобритания от септември 2020 г. Според статията на БиБиСи самите еврейски училища упражняват натиск върху родителите да изтеглят децата си от предметите, посветени на сексуалните отношения. Дебатите в британското общество са ожесточени. От една страна – прогресистите с тяхната амбициозна неолиберална програма, а от друга – консервативните, затворени, изповядващи активно вярата си малцинства, за които темата LGBT е табу.

Аз лично мисля, че в дългосрочен план неолиберализмът ще претърпи крах и ще отстъпи място на по-консервативни десни политики и идеологии, а LGBT тематиката ще е само една от многото причини за това.

Преди близо 40 години, постмарксистките идеолози Ернесто Лаклау и Шантал Муф описват редица исторически случаи, в които работническата класа се е обявила в подкрепа на консервативни, понякога дори десни каузи, което противоречи на постулата на Маркс, че именно работническата класа е естественият революционен субект. След като констатират, че пролетариатът, бидейки по-скоро консервативен, отколкото прогресивен, е ненадежден проводник на революцията, марксистките теоретици вербализират необходимостта да се намерят нови политически класи от „експлоатирани”, които да го заменят. Оттук съвсем логично следват две тенденции:

– превръщане на белия, хетеросексуален, работещ мъж, т.е. пролетариата, в насилник и налагане на темите за „мъжкото господство”, „патриархата” и „токсичната мъжественост”;

– промотиране на нови „жертви” – бъдещи революционери, на база раса, пол, религия и сексуалност, които да заместят ненадеждния пролетариат и разглеждане на кажи-речи всеки значим обществен дебат през призмата на раса или джендър.

Да видим дали ще се окажа права. До двадесетина години ще стане ясно.

От фейсбук

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.