Бойко Борисов: Влизането на България в еврозоната означава дисциплина и прозрачност

Влизането на България в еврозоната означава дисциплина и прозрачност. Ние от една година се занимаваме само с изтребители, не с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет. С Валдис сме изкарали много безсънни нощи в Брюксел по време на гръцката криза, но вследствие на което еврозоната взе стратегически решения това да не се повтаря, каза премиерът Бойко Борисов на годишна среща на правителството с бизнеса.

Критиците към еврото казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим, всичките са в евро. А кои се плашат от еврото и защо? Банковият съюз и еврозоната, нито централните банки, нито банките в съoтветната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор, той е толкова важен за всеки един от нас, попита Борисов.

Целта е, ако някой собственик на банка я доведe до фалит, не данъкоплатецът да плати, а те да понесат своята отговорност и те да платят. По-ниски лихви по кредитите, стабилна банкова система, но най-важното е дисциплинирането на банковия сектор, да не става по време на миналия мандат на БСП – КТБ, обясни премиерът.

Бъдещето на Европа – какво казват всички големи? Не искате Европа на две скорости, но искаме да гарантираме на данъкоплатците, че повече сценарият Гърция няма да стане. А за да не се случи това – влизайте в банковия съюз. Ние като правителство подкрепяме този път – защото е дисциплина, прозрачност. И Макрон какво ни каза - когато сте в този клуб, ние сме сигурни, че в България всичко е добре. И аз се раздавам на оценката на колегата Валдис, че България се движи добре по пътя и искам да благодаря на финансовия министър Горанов и на шефа на БНБ Димитър Радев. Огромни усилия се полагат, каза още Борисов.

Коментари

Задължително поле