Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция, докато не върнем дебата отначало

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2126074464287279/

 

ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция, докато не върнем дебата отначало, заяви премиерът Бойко Борисов пред БТВ.

Конвенция на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, това е заглавието на документа, каза Борисов. Всички сме срещу насилието над жени и деца. Парламентът е мястото, където тест по текст се дебатира и отхвърля, уточни премиерът.

Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава Конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти има казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове, каза Борисов.

Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки едни глас и настроение едно мнение, още повече пък ако има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той.

Тази конвенция няма да влиза в НС, защото сега в в Конституционния съд. Винаги съм се съобразявал с всеки един глас. Казал съм го на Патриотите казвам го и сега, ние Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество.

Искат да похарчим 20- 30 млн., не ни трябва тези пари на държавата, да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира, стига с тази Истанбулска конвенция, каза Борисов относно идеята за референдум по темата. Приета е в Истанбул. Именно зад тези конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и бора с насилието над жени и домашното насилие. Няма смисъл от референдум за Истанбулската конвенция, допълни премиерът.

Къде в Истанбулската конвенция пише за еднополови бракове? Щом, хората са уплашени, махаме я, започваме отначало, каза премиерът. Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как искат да направим децата гейове и т.н. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат“, каза още Борисов.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика