Бойко Борисов е изложил в среща на четири очи с Меркел опасенията на България от бежански поток

Бойко Борисов и Ангела Меркел

В рамките на среща с германския канцлер Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с Меркел. На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа, предаде БТВ.

В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидери на няколко държави от ЕС с различни позиции, но намериха общ език.

Разговорите бяха при закрити врата за медиите. Горещата тема отново бе  бежанската криза и общата европейска политика към Турция.

Преди началото на срещите българският премиер публикува в социалната мрежа своята позиция.

„Ще защитавам българската позиция, според която е необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема...единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни", написа българският премиер в социалната мрежа.

Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция. Страната ни настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара, за да не се стигне до нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна страна.

"За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с бежанския проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", подчерта Борисов.

Австрия е срещу политика от Анкара и е против отпадането на визите за турските граждани. Има критики и към политиката на Берлин към бежанците.

Малко преди началото на срещата австрийският канцлер Кристиан Керн застъпи позицията сходна с тази на премиера Борисов, че трябва по-сериозна охрана по външните граници на ЕС.

Хърватия и Словения трябва да лавират между решенията на Брюксел и контраповедението на Унгария. Преди ден унгарският премиер Викто Орбан заяви, че ще издигне втора ограда по южната са граница. Последиците ще са и за съседите му – Хъравития и Словения. Затова се двете страни са склонни да приемат отпадането на визите за турските граждани, за да не се насочи нов бежански поток към Европа.

Следващата седмица Ангела Меркел ще разговаря със съпредседателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаква се двамата да обсъдят срещите различните позиции на 27- те държави в ЕС.

 

Коментари

Задължително поле