Бойко Борисов към младите: Харчете толкова, колкото изкарвате

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, убеден е министър-председателят

„Eвропа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света”. Това зави вчера премиерът Бойко Борисов, който бе гост на Летния университет на Европейските студенти демократи във Варна. Министър-председателят бе гост на форума на младежите и се съгласи да отговори на всички техни въпроси, включително и какви съвети би дал като лидер на най-успешната партия в България.

„Освен това Европа, със своите управления – Европейски съвет, Европейски парламент, Европейска комисия, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление. Това понякога създава възможности за по-бавни темпове при решаването на кризи, но като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение, както и във финансово-икономическата сфера. Ние сме си извадили поуки“, добави премиерът.

„Преди много години, дори и аз тогава съм бил малък, са създадени Маастрихтските критерии. Те са правени от най-добрите финансисти и икономисти в Европа. И те са казали, че когато дефицитът мине 3%, а външният дълг - 60%, рискът от криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към Маастрихтските критерии. И вие, когато пораснете и заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате. А те са много ясни“, каза още Борисов. По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа.

„Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате”, заяви премиерът.

Студенти питат, премиерът отговаря

За президентски избори

Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим

„Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим”. Така Бойко Борисов отговори на студентски въпрос къде са били силните страни на ГЕРБ на парламентарните избори, след като партията е загубила президентските. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточни Борисов. По думите му в един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни. „Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия… Винаги съм благодарял на Господ и на народа, че сме се разбирали. Много грешки си отчетох, много проблеми видяхме, които сега поправяме. Особено в бюрокрацията и тежката администрация”.

За „Южен поток”

и хъб „Балкан”

Почувствахме се предадени от ЕС, но си мълчахме

„Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля“, посочи премиерът Бойко Борисов. „След като ЕС не прие „Южен поток“ през територията на България, той стана „Турски поток“, който минава през Гърция и Италия. Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, той като имаме стратегическо положение и цялата ни газова инфраструктура е много мощно изградено. 80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че, тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни“, каза още премиерът. „Няколко хиляди военнослужещи провеждаха стрелби с най-различни оръжия. Нашата политика е абсолютно лоялно, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота. Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа”, добави той.

За магистрала „Хемус”

Тя е най-важното нещо за Северна България

„Хемус“ е най-важното нещо за Северна България и трябва да бъде направена. С въвеждането и на ТОЛ системата догодина мисля, че финансирането е осигурено, - обяви премиерът Борисов. - Хубава ни е България, но точно по средата планината много трудно се преодолява. Нямаме избор, трябва да положим всички усилия да свържем София и Варна. България страда в момента изключително много за работници. Преди няколко дни се срещнах с работодателските организации и всичките те изпитват изключителна нужда от кадри в сферата на туризма и обслужването, в металургичната промишленост“, добави Бойко Борисов.

За външната политика

Предстоят 10-ина посещения на важни хора

„В момента съм оптимист. С президента Макрон няколко пъти в последния месец се срещахме. На всяка среща съм използвал времето да му разказвам за това, което става на Балканите, с нашите съседи в Турция. От другата страна на Черно море, ако тръгнете направо, ще стигнете до Крим по морето“, каза още Борисов. По думите му, когато френският президент ще дойде в България ще може сам да се убеди и да види това, което сме постигнали и това, което искаме да постигнем. „До края на годината съм убеден, че и г-жа Тереза Мей ще дойде и след изборите в Германия през септември, канцлерът, който бъде избран, също ще дойде в България. Марияно Рахой очаквам да дойде. Мисля, че края на август или септември ще дойде и премиерът на Полша. Имаме десетина посещения в България на важните хора, които да ни подпомогнат във всички процеси“, добави Борисов.

За мигрантската

криза

Резултат е от недалновидна политика в арабски свят

„Мигрантската криза се получи, защото се води една изключително недалновидна политика в целия арабски свят. Категорично, всички ние сме против диктата. Но нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктатът”, каза още Бойко Бирсов пред студентите. - Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, за да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза. Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите? Няма. Преди 3 години никой не беше съгласен в ЕС с моя план за спасяване от мигрантската криза. А то беше – първо на политическо, дипломатическо ниво, нашите лидери да се направи всичко възможно със САЩ, Русия, Турция, държавите които участват в тези кризи най-активно. Да седнат на масата на преговорите и политически, и дипломатически да решат кризата. Второ – хората, бягащи от войната, да бъдат настанени в центрове непосредствено до зоните на криза. Именно там ние да поемем разходите като ЕС, заедно с БЧК с Червения полумесец, да се грижим за тези хора, за да могат те да се върна обратно по родните си места след приключването на кризата и да въздигнат своите държави. И трето – митрантите да минават само през контролно-пропускателни пунктове и там да се разделят тези, които бягат от войната и трябва да им се окаже помощ и тези, които са икономически мигранти”, каза още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика