Бойко Борисов пред Слави Трифонов: Ще предложа пак партийната субсидия да е 1 лев на глас

Убеден съм, че има риск, но поемам ангажимент, заяви премиерът

Получихме над 5000 въпроса и подбрахме тези, които са най-конкретни, обяви водещият Слави Трифонов при гостуването в  "Шоуто на Слави" на премиера Бойко Борисов. Нямам партия, не съм журналист, а телевизионен водещ, каза облеченият във фланелка с надпис "Системата ни убива" Трифонов в отговор на закачка на Борисов в какво качество провежда интервюто.

Законът за намаляване на партийните субсидии беше внесен и не събра подкрепа, напомни Борисов в отговор на въпрос защо не е спазена волята на 2,5 млн. българи, които гласуваха за това на референдум.

Трифонов напомни разкритието на "Труд" , че партиите трупат милиони на влог от субсидиите си. Преди половин година водещият цитира и изнесените за пръв път от вестника данни, че партиите са глътнали половин милиард лева от субсидии.

Един добър стопанин съхранява и за когато има по-малка субсидия, отвърна премиерът. Има риск партиите да изпаднат в зависимост, убеден съм. Но мога да поема ангажимент и ще го предложа, обеща Борисов в отговор на настоятелни въпроси защо правителството не предлага в Бюджет 2019 субсидията да е 1 лв. на получен глас.

Новият вицепремиер е от "Обединени патриоти" и затова беше правилно вицепремиерът от тази коалиция да го представи в Народното събрание. Винаги, когато е трябвало, съм бил в парламента, обясни Борисов отсъствието си от Народното събрание днес, където при представянето на Марияна Николова го замести Красимир Каракачанов.

Направиха се всички проверки, които могат да се направят, изсветли се всичко, което може да се изсветли, каза премиерът на въпрос за цените на горивата, посочвайки че на пазара са най-големите световни компании. Борисов напомни, че скоро касовите бележки на бензиностанциите ще показват как се формира цената.

Когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи..., каза още премиерът, напомняйки забраната за добив на шистов газ у нас и изрази надежда да се разработят залежите в Черно море.

Партията се възпротиви, честно ти казвам, отговори Борисов на въпрос защо Делян Добрев остана депутат и след като подаде оставка като такъв, но тя не беше приета. Преди 10 години партията е била една, преди 5 години друга, всичко се развива, отвърна лидерът на ГЕРБ на забележка, че е лидер, който може да надделее над партията си. Върнах Николай Нанков в МРРБ като експерт заради тол системата, която трябва да донесе милиарди допълнителни приходи, обясни още Борисов.

Киберсигурността неслучайно е проблем номер едно в Европа. Имаме невероятни, със злоба го казвам, хакери, каза премиерът в отговор на въпрос за въвеждане на вот по интернет. Борисов напомни и че бяха хакнати системите на няколко български институции, а в Естония картите за гласуване бяха "пробити".

Съдът в Париж постанови: доплатете си реакторите и си ги вземете, каза премиерът в отговор на въпрос за строителството на АЕЦ "Белене". Сега си имаме два реактора, увити в найлони, така ли да стоят, попита Борисов, обосновавайки възобновяването на търсенето на инвеститор за Втора атомна.

Не искам да се меся в частни сделки. Институциите направиха това, което трябваше да направят, каза премиерът за спряната продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова.

Всичко това е постигнато с много труд и бой с олигарси, каза Борисов, след като изреди перата в бюджета, за които са предвидени допълнителни средства догодина.

Пълен запис на предаването - ТУК.

Коментари

Задължително поле