Бойко Борисов: Ще има национална педиатрична болница

Кабинетът довършва изграждането на детска болница, започнало по времето на Тодор Живков

Българските деца все пак ще имат национална педиатрична болница. Това стана ясно в началото на правителственото заседание. Кабинетът ще довърши започнатия през 80-е години на миналия век при Тодор Живков строеж на 12-етажна лечебна сграда, която е била предназначена още тогава за детска болница. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред министрите.

Национална многопрофилна детска болница ще има, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Не мога да си позволя за пореден път да обещаем на поредното поколение българския граждани, че ще изградим такава национална многопрофилна детска болница и да не изпълня своето обещание“, заяви той.

Министър Ананиев увери, че тази болница няма да е на територията на болница „Лозенец“. „Тя ще бъде доизградена на базата на започнатото строителство на национална детска педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“, допълни той, като уточни, че този строеж е започнал преди години. „Имах възможността да направя оглед на тази сграда, говорих със строители, инженери, техници. Тя се намира в добро състояние. Независимо от това официално ще се направи обследване на строежа с оглед на това в следващите няколко месеца да извършим предпроектиране“, поясни министър Ананиев.

По думите му сградата е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света – „Шнайдер“ в Израел и многопрофилната болница в Дюселдорф и отговаря на всички световни изисквания за такова лечебно заведение. „Но независимо от това, ние ще направим предпроектиране и много се надявам в средата на следващата година, в началото на лятото, да започнем реалното строителство на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно в средата на 2020 година“, увери още здравният министър.

С 20 млн. ще приключим със строителството на болницата, пресметна финансистът начело на здравното министерство. Вероятно ще се наложи да се купува ново оборудване. Но ще бъде по-бързо построена и на по-ниска цена, отколкото, ако тръгнем да изграждаме нова болница, увери Ананиев.

Сградата се намира на територията на УМБАЛ "Александровска" и през последните години привлича тийнейджъри, които си правят екстремни селфита. Преди две години дори един от случаите завърши трагично, когато загина 15-годишно момиче.

детска болница, Александровска сграда

На заседанието на Министерския съвет присъства и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той от своя страна благодари, че кабинетът се отказа да трансформира болница "Лозенец" в детска и ще му я даде да я стопанисва, тъй като там се намира медицинският факултет на СУ и клиничната база за студентите по медицина.

Премиерът пък го информира, че правителството покрива 23 млн. дългове на бившата Правителствена болница, за да не им я дава с борчове в наследство.

Кабинетът отпусна и средства на Клиниката по изгаряния в "Пирогов".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България