Бойко Найденов: Кьовеши идва заради сигнали за злоупотреби с евросредства, не заради "Магнитски"

Снимка: БНТ

Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ. Tова заяви бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов по БТВ.

Той напомни, че България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема. "Единият е това, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори - 6 от 10 бяха отхвърлени. И второ е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни", посочи Найденов. "Ясно беше посочено защо са отхвърлени кандидатурите на прокурорите - нямат достатъчно опит в разследването на подобен вид престъпност и просто не отговарят на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били зададени предварително, би трябвало да се съобразим с тях", обясни още той.

По думите му Лаура Кьовеши има строго определена рамка на правомощия - разследване на злоупотреби с европейски средства. "Доколкото наистина познавам изявите й, мисля, че няма да излезе извън своите правомощия и да прави политически коментари", прогнозира той.

"Последните години виждаме нива от 6-7% на одобрение на съдебната система и това само по себе си е проблем. Проблем е, че хората нямат доверие в съда и прокуратурата", смята Найденов. "Категорично не трябва да се надяваме някой от вън да влие върху развитието на нашата правосъдна система - нито от страна на европейската прокуратура, още по-малко от страна на САЩ с налагането на санкции на трима души по закона "Магнитски". Сами трябва да решим нашия проблем", посочи Бойко Найденов.

Факт е, че у нас наистина има много злоупотреби с европейски средства. Те се приемаха едва ли не като начин на облагодетелстване на отделни лица, които имат досег с властта, каза той. Като пример посочи проблема с къщите за гости. "Когато някой човек, който е във властта, си построи такава къща за гости по програма, след 5 години тя става негова, без значение дали е ползвана по предназначение. Ако се установи нередност, бюджетът връща парите на ЕС - така ние, всички данъкоплатци, му купуваме една къща", обясни Найденов.

Според него контролът върху разходването на европейски средства трябва да бъде изключително силен и да не се влияе политически. "Когато ОЛАФ или европейската прокуратура констатират нередности, тези пари ще бъдат възстановени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби", отбеляза Бойко Найденов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право