Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите – хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите. Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ.

480 хил. българи са болни от ХОББ, припомни пред „Труд“ проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА. Заболяването предизвиква множество усложнения, от които може да се каже, че у нас умират около 10 души на ден, потвърди още професорът. По думите му за европейските страни, включително и България, основният причинител на ХОББ е тютюнопушенето. Между 70 и 80% от страдащите от заболяването са пушачи както в Европа, така и у нас.

58 191 здравноосигурени българи с ХОББ са лекувани по линия на касата към ноември 2016 г., което е с 12% повече от броя лекувани към същия месец на 2014 г. Тогава те са били 51 971 сочи направена за „Труд“ справка на НЗОК.

Хаджиангелова обясни, че започва кампанията „Дишам свободно“ и сред целите й е да се осигури безплатно лечение на хората с ХОББ. По думите й на този етап има доплащане на медикаментите и транспортните разходи за лечението на хора с тежка форма на астма. Единствено в България не са поети и струващите 2000 лв. апарати за дишане, които подпомагат тежките форми на ХОББ. Не е реализирана и програма на МЗ от 2014 г. за профилактика и контрол на ХОББ, астма и алергичен ринит, заяви Хаджиангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. А освен безплатно лечение – да им осигури и по две кутии безплатни цигари на ден.

  2. Вие луди ли сте, бе хора! Не стига, че ни тровят боклуците, ами и с нашите пари да им се плаща лечението. Това е свръх-наглост! Да мрът боклуците мръсни!

  3. Вие луди ли сте, бе хора! Не стига, че ни тровят, ами и с нашите пари да им се плаща лечението. Това е свръх-наглост! Да мрът боклуците мръсни!

  4. Не случайно в Америка има здравни застраховки и когато си пушач, цените им са мнооого по-различни. Като искаш да пушиш си плащаш.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.