Болният от коронавирус лидер на социалдемократите в Италия с писмо до Корнелия Нинова

"Всички държави членки се намираме в една много трудна и сложна ситуация, породена от разпространението на коронавируса. Тази ситуация изисква правителствата, местните власти и здравните организации, да предприемат извънредни мерки и усилия, насочени към ограничаването на разпространението на вируса, като същевременно се осигури безопасността на най-уязвимите социални групи и се предпази икономическата система."

Това пише лидерът на италианските социалдемократи Никола Дзингарети, който също е болен от коронавирус, в писмо до председателя на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресентъра на БСП.

Той отбелязва, че поради продължителната кризисна фаза на епидемията в Италия са въведени строги рестриктивни мерки, които засягат гражданската мобилност, социалния и работен живот. " Италианското правителство започна решителната борба срещу тези явления. Към първия пакет от мерки биват включени данъчни облекчения и икономическа подкрепа. За да бъдат избегнати дълготрайни негативни последствия върху трудовата заетост и производствеността, ще бъдат приети още допълнителни и извънредни мерки, чиято цел същевременно ще бъде насочена към стимулиране на икономиката и към предпазване на секторите, засегнати от кризата", казва Дзингарети в писмото си до Нинова. "Затова аз считам, че е важно всички наши партии да застанем заедно пред глобалното предизвикателство, което може да предизвика сериозни последствия и да даде отражения на всички нива, никой човек, нито територия или държава, не бива да се чувстват изолирани при своята борба със справянето с тази безпрецедентна ситуация. Същевременно в икономическата сфера имаме нужда от бързи и ефективни европейски решения. Като членове на социалдемократическото семейство трябва да демонстрираме - солидарност, разбиране и гъвкавост на европейско ниво като работим заедно и координираме и споделяме всички необходими общи действия", пише още Дзингарети до Корнелия Нинова.

Той отбелязва необходимост в общоевропейския контекст държавите да предприемат извънредни мерки, които да помогнат на производствения сектор, както и на тези сектори (като туризма и транспорта), които най-вероятно ще бъдат засегнати. По същия начин, според него, трябва да се помогне на работниците и предприятията, които имат финансови затруднени, като им се осигури достъп до кредитиране. "Промяната е възможна по време на големи предизвикателства и именно чрез тези промени нашият глас трябва да се чуе ясно и силно. Като препотвърждавам своите и нашите усилия, бих искал да Ви благодаря за отделеното време и да Ви отправя братски поздрав", завършва Никола Дзингарети.

Корнелия Нинова от името на ръководството на Българската социалистическа партия и от свое име изрази в писмо да Дзингарети своята искрена подкрепа към него и към италианския народ при борбата с разразилата се епидемия на COVID-19. "Фактът, че всички ние сме засегнати под една или друга форма от тази криза показва, че повече от всякога се нуждаем от солидарност и колективни действия, за да може заедно да преодолеем предизвикателството, пред което сме изправени. Като част от европейската общност ние сме съпричастни с всички пострадали и считаме, че в момента са нужни единни, координирани действия между държавите членки. Считаме, че общоевропейските мерки ще спомогнат за своевременното справяне с проблема. В тези моменти на несигурност и неяснота не бива да забравяме, че на първо място стои здравето на хората. Здравето на нашите семейства и близки трябва да бъде опазено чрез спазване на превентативните мерки, чрез подкрепа на научноизследователската общност, както и чрез всякакви други методи, които осигуряват защитата на гражданите", пише Корнелия Нинова.

Тя откроява и и други важни теми, които трябва да се изведат на преден план. "Европейските политици не бива да неглижираме и икономическите и социални последици, пред които ще се изправим в резултат на кризата с коронавируса. Изключително важно е още от сега, на национално и европейско ниво, да обсъдим и вземем решителни мерки срещу потенциалните негативни последствия от епидемията, защото една финансова криза би довела до по-голямо разделение между бедни и богати в Европа. Ние настояваме пред нашите колеги в българския парламент за отлагане на плащането на битовите сметки на гражданите, както и да не се начислява лихви по време на извънредното положение, в което е нашата страна към момента. Също така считаме, че от Държавния резерв трябва да бъдат подпомогнати болниците, домовете за социални грижи, както и хората, които вследствие от кризисната ситуация са съкратени от работа", казва Нинова в писмото си.

"Скъпи Никола, бих искала да Ви пожелая бързо възстановяване от болестта. Смелостта, която проявявате може само да служи за пример на всички, засегнати от коронавируса. Споделям Вашето мнение, че не трябва да се поддаваме на паниката, а обратното - да запазим здрав разум и задружно да се изправим пред предизвикателството. Моля още веднъж ми позволете да Ви пожелая здраве и кураж. Надявам се, че всеки нов ден ще Ви носи подновени сили и по-бързо оздравяване", завършва писмото си до Дзингарети лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Коментари

Задължително поле