Болни адвокат и подсъдим отложиха процеса за трагедията в хотел "Вероника"

Искам справедливост и тежки наказания за виновните, призова майка, загубила син и двама зетя

Заболяване на адвокат и на подсъдим отложиха старта на процеса за смъртта на четирима строителни работници, загинали през април 2015 г. при срутването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден". Подсъдими по делото са седем души - строителните надзорници Валентин Пенчев и Виолета Данова от "Инекс консулт", Валентин Тонев, инспектор по здраве и безопасност в "Планекс", колегата му от "Бултранспорт груп" Пламен Николов, техническият ръководител на обекта Мехнур Манав, координаторът по безопасни условия на труд Йовко Русев и управителят на фирмата подизпълнител "Дигинг" Георги Георгиев. Според свидетелски показания именно той убедил четиримата работници срещу бонус от 5000 лв. да влязат с къртачи на първия етаж от обекта и да режат носещи колони.

Предприетата в извънработно време акция довела до срутване на хотела, под чиито руини на място загинали строителите. "Познаваш ли този човек? Знаеш ли какво причини?!", обърна се в кулоарите на съда към Георгиев майката на един от загиналите Златка Стефанова, размахвайки снимка на сина си. Жената разказа, че трагедията е отнела не само детето й, а и двамата й зетьове. "Оставиха общо 12 деца на плещите ми. Работя на надник в тухларната в Генерал Тошево и едва свързвам двата края. Нищо няма да върне близките ми, но искам справедливост и тежки наказания за виновниците", заяви Стефанова. Единствено тя дойде в съда от всички 8 наследници на загиналите, които са и частни обвинители по делото. Част от тях са предявили и граждански искове.

Според обвинителния акт загиналите са били пуснати на обекта без задължителния предварителен инструктаж за безопасност, а в нарушение на законовите норми е било допуснато хаотично премахване на отделни конструктивни елементи чрез теглене с въжета и ръчно подсичане на носещи колони, което е довело до загуба на устойчивостта на строителната конструкция и е предизвикало тежкия инцидент.

Следващото заседание на съда бе насрочено за 13 ноември. Предстои разпит на 26 свидетели и 12 вещи лица. Адвокатите и на двете страни бяха категорични, че процесът ще е дълъг и сложен. Подсъдимите, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, не се признават за виновни. Ако съдът ги намери за такива, може да им наложи наказания от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право