Болт затвори летището в Ню Йорк

Юсеин Болт спечели за трети път поред олимпийския спринт на 100 метра. Но това се оказа далеч не най-значимото му постижение! Триумфът на най-бързия човек в света в Рио предизвика евакуация на летище "Джон Фиджеръл Кенеди" в Ню Йорк. Първоначално американската полиция съобщи, че са чути изстрели. Но часове по-късно - че алармата е включена заради фенове на Болт. Те толкова силно подкрепяли своя любимец, че задействали охранителните сензори.

В туитър залетяха различни постове. "Болт е толкова голям, че сам евакуира цяло летище. Не ми пука, че чаках 6 часа", написа пасажерът Дейн Диърмайър.

Олимпийският стадион "Жоао Хавеланж" полудя още при появата на великия спринтьор. За сметка на Болт тежки освирквания за себе си чу американският му конкурент Джъстлин Гатлин. И в полуфинала, и във финала двамата бягаха в еднакви пътеки. Болт получи шеста, а Гатлин - четвърта.

Чу се изстрелът за старт. Стадионът изведнъж замлъкна. Всеки бе извадил мобилния си телефон, за да увековечи най-марковата дисциплина в леката атлетика. Гатлин тръгна по-добре, Болт се забави. По средата на трасето събитията придобиха очакван вид. На финалната права дясната ръка и гърдите на Юсеин видимо бяха напред. Времето - 9,81 секунди срещу 9,89 за американеца. Трети остана канадецът Андре де Грас (9,91 сек).

Дойде време и за шоуто. А по-голям майстор от Болт няма. Ямайската мегазвезда продължи да бяга в завоя, коленичи пред трибуните. Изправи се и направи почетна обиколка на целия стадион. Прегърна талисмана Венисиус. Дойде време и за реге парти. Болт сложи шапка с цветовете на националното знаме, събу златните си шпайкове и направи най-известния жест на света - прицелвайки се към небето с ръка. Намери време да си направи селфи и с други лекоатлети, които бяха на пистата по време на обиколката за слава.

На пресконференцията имаше стотици журналисти. "Спортът се нуждае от мен", каза Болт. Благодари на бразилските фенове, но и ги разкритикува за отрицателното отношение към Гатлин. С какво се храни тази пантера от Ямайка? Отговорът - много нудъли и пиле.

Седемкратният олимпийски шампион не спечели само един старт в коронната си дисциплина. През 2011 г. на световното в Даегу той беше дисквалифициран заради фалстарт. Болт има за цел да направи още два хеттрика от злата в Рио. Той дължи златото на 200 м и в щафетата 4 по 100 м от последните две олимпиади.

Единственото по-забравено от Болт са световните рекорди. За последно той направи такъв на световното в Берлин през 2009-а - 9,58 секунди. На игрите в Лондон постави олимпийски рекорд - 9,63 сек.

Коментари

Задължително поле