Бомба разкъса Даката - царят на рапаните

Автомобилът „Ауди А6“ избухва и се забива в стълб пред очите на десетки хора.

11 години и половина атентат във Варна остава неразкрит

Червен светофар спасява пешеходци от сигурна смърт при взрива

Адската машина задействана дистанционно

След 10 ноември 1989 г. жителите на Варна стават свидетели на десетки гангстерски саморазправи. В битката за територии и лесна печалба падат не един и двама бизнесмени, но едно от покушенията изправя косите на хората от морската столица. В него по чудо не загиват невинни, много хора са свидетели на жестоката разправа. В автомобила си посред бял ден в центъра на града бомба убива търговеца Даката, наричан „царят на рапаните“.

На 24 февруари 2012 г. около 8 ч сутринта варненци бързат за работа. Задръстванията са големи, изнервени шофьори с нетърпения чакат да преминат на кръстовището до Икономическия университет. По улицата има и студенти, отиващи на лекции. Светофарът обаче свети  червено и повечето минувачи и автомобили стоят на ъгъла на ул. „Цар Освободител“.  По дургата улица, където свети зелено се задава „Ауди А6“, завива, чева се оглушителен грохот и автомобилът се забива в близкия стълб. Той направо се разпада, но не от удара в стълба, а от взрив, предназначен да убие човека зад волана – бизнесмена Йордан Харасимов-Даката. 52-годишният мъж е разкъсан от пластичния експлозив пред очите на десетките шофьори и пешеходци. Части от аудито са излетели на повече от 50 метра. Мигове след избухването на бомбата, който е била сложена под седалката, два автомобила, спрени наблизо, отпрашват с мръсна газ, твърдят очевидци.

Сигналът в Спешна помощ е приет в 8.03 ч, пристигналият на място екип от лекари установява, че жертвата е с огромна рана на корема, но откарват Даката в болницата „Света Анна“, защото той все още дава признаци на живот. В шоковата зала бизнесменът издъхва. Тогавашният директор на ОД на МВР във Варна комисар Димитър Димитров заяви веднага след взрива, че полицията работи по всички версии, в това число и за покушение заради засегнати икономически интереси. Даката е любимец от варненците и никой не знае да има врагове. Той е сред най-крупните играчи на пазара на рапани и със сигурност е най-големият по Северното Черноморие. Направил е предприятие за производство на консерви от рапани и черноморска риба, притежава 4 риболовни кораба, има и борса за продажба на едро.

Йордан Харасимов е любимец на всички варненци, помагал е на много хора.

В същото време  Харасимов не се е самозабравил като много от своите „колеги“ милионери. Той не отказва спонсорство, бори се за промени в Закона за рибарството. Всеки Никулден цялото предприятие с всичките му 150 работници празнуват с щедрата благословия на шефа си. А  варненските рибари, които излизат с лодки и корабчета от Варна до Дуранкулак, разчитат на него да изкупи уловената риба.

Не случайно Даката става учредител на браншовата рибарска организация „Черноморски изгрев“ и неин заместник председател. Той организира и протестите срещу румънските власти, когато арестуват наш рибарски кораб в неуточнената по онова време икономическа зона.

И все пак Даката има врагове. Той влиза в остри спорове заради рибарското пристанище, което създава на новия канал от морето до Варненското езеро. Според хора от бранша известно време Харасимов даже ходил с охрана, но после се отказал от нея, вероятно е водил преговори и се е разбрал с душманите. Или е така му е изглеждало.

Бомбата е била задействана дистанционно от някой, който е наблюдавал придвижването на бизнесмена, стана ясно от разследването. Камерите в района бяха иззети, но това не доведе до повече информация за криминалистите. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че Харасимов е имал е проблеми с бивш свой съдружник. Окръжният прокурор на Варна пък заяви, че има кръг от заподозрени за атентата, по престъплението така и остава неразкрито вече 11 години и половина. Абсолютно сигурно е, че Даката не се е занимавал с наркотици, за да финансира бизнеса си, защото фирмата му работела на пълни обороти и била много печеливша. Не се доказа и нищо за отправените заплахи от конкуренти в бранша, както и твърдението, че Харасимов дължал 500 000 евро за купуването на нов кораб.

 Делото за атентата във Варна стана едно от наблюдаваните от Европейската комисия, но разследването така и не стигна нито до изпълнителите, нито до поръчителите.

Не е бил от групировките ВИС и СИК

Харасимов е трикратен шампион по борба

Даката направил рибна борса и изкупувал улова на рибарите от цялото Северно Черноморие.

Йордан Харасимов е трикратен шампион по класическа борба и дългогодишен председател на клуба по класическа борба във Варна „Локомотив 93“. Навремето е бил в прочутите олимпийски надежди, но не е станал част от „борческите групировки“ СИК и ВИС, твърдят варненци. Започва бизнеса си през 90-те години на миналия век с фирмата „Север експорт“ в съдружие със сестра си и още двама партньори с предмет на дейност улов, внос и износ, преработка и търговия на риба, рибни продукти и рапани. Харасимов участва в собствеността и управлението на още три дружества със сходни имена и дейност. Има и 15 декара база с пристанище, складове и преработващ цех. Според всеобщото мнение, той печели главно от прохождащата тогава частна търговия с рапани, които изнася на добри цени по целия свят – от Япония до Италия и Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право