Борел: Само палестинската автономна власт може да управлява Газа след войната

Само палестинската автономна власт може да управлява ивицата Газа след края на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", каза днес ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел, предаде БТА.

"Хамас" повече не бива да контролира Газа", каза Борел на форума "Диалог в Манама" - ежегодна конференция в столицата на Бахрейн за външна политика и политика за сигурност.

"Тогава кой ще управлява Газа? Смятам, че има само един вариант - палестинската автономна власт", заяви ръководителят на европейската дипломация.

По време на същия форум в Манама йорданският външен министър Айман ас Сафади заяви днес, че кралството ще направи "всичко по силите си, за да спре" разселването на палестинци на фона на продължаващата война между Израел и "Хамас" в Газа.

"Никога няма да позволим това да се случи, а освен че е военно престъпление, подобно нещо ще е пряка заплаха за националната ни сигурност. Ще направим всичко по силите си, за да го спрем", каза министърът.

"Израел казва, че иска да елиминира "Хамас". Тук присъстват много военни, просто не разбирам как подобна цел може да бъде реализирана", добави Ас Сафади. "Тази война ни води в задънена улица и само към по-голям конфликт, към повече страдания и заплаха да прерасне в регионални войни", каза той.

От своя страна премиерът на Бахрейн принц Салман бин Хамад Ал Халифа призова днес за незабавното освобождаване на жените и децата заложници, държани в плен от "Хамас", и на палестинските затворници в Израел като стъпка към прекратяване на настоящата криза, като осъди и двете страни.

"Недвусмислено осъждам "Хамас"... Но заставам на страната на цивилното население и на невинните жертви, а не на страната на политиканстването", каза престолонаследникът.

Регионалната сила Саудитска Арабия призова по време на конференцията за незабавно примирие между Израел и "Хамас". "Всеки ден виждаме как загиват цивилни. Трябва да спрем това още днес, а не утре", каза саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа