Борисов: Всички ние подценявахме референдума, сега ще си понесем последствията (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимка: Пламен Стоименов

Всички икономически и финансови показатели на държавата растат. Казват го и ЕК и Световната банка. Тогава защо подадохме оставка? Отговорът е един: морал.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на икономически форум в София. "Така постъпи и Дейвид Камерън, той беше убеден, че Брекзит не трябва да успее и че е лошо за Великобритания. Сега една година след това няма никакво движение по посока Брекзит. Но той постъпи морално. Така постъпи и Ренци в Италия”, заяви Борисов.

"Моята съвест е 100% чиста. В целия ми съзнателен живот аз никога не съм ползвал репресии. Моите колегии ме упрекват, че съм мек и благ", каза още Борисов: "Ползвал съм репресия, когато трябваше да махна посредниците при вноса на газ, защото през годините на тръбата се бяха наредили трима посредници".

"Господин Прокопиев, аз затова съм тука. Моята съвест е 100% чиста. Аз картички не пращам, освен личния есемес за Нова година, който ти изпратих, за да ти пожелая да си жив и здрав и хубава нова година", заяви Борисов по повод нападките на Иво Прокопиев, че прокурорските обвинения срещу него са свързани с премиера в оставка.

"Останах обиден от твоето изказване, но толкова са по-големи задачите, които имаме, за да си подхвърляме такива реплики, че не ги интересува и хората", добави Борисов.

Според него досегашният държавен глава Росен Плевнелиев е един много добър идеолог и е имал добър мандат.

"Фалшивите новини и жълтите атаки водят до тежък негативизъм в обществото. За жалост и светът е такъв. Свикнали сме като чуем Америка да си представяме нещо единно. Най-малко това виждам в момента. Още не поел властта, президентът там е подложен на атака", коментира още Бойко Борисов.

Предстоят избори в Германия и Франция. Отсега и тримата кандидати за президент на Франция казват, че са против санкциите срещу Русия. А най-твърдите поддръжници на санкциите бяха президентът Оланд и канцлера Меркел, допълни премиерът в оставка.

"А не съм оптимист за бъдещето. До нас е Турция - всеки ден терористичен акт, САЩ са разделени, от другата страна на Черно море е Крим, а на запад от нас - Косово", каза Борисов.

"Считам, че правилно дадохме оставка и трябва да стигнем до там политическият ни елит да понесе своята отговорност", категоричен беше премиерът, насочвайки темата към резултатите от референдума у нас.

"Месеци наред всички ние подценявахме референдума. Много искахме искахме да чуем гласа на хората, но когато нещо се поднесе по един начин, няма какво да умуваме, трябва да го изпълняваме. Когато се говореше по трите въпроса партиите си мълчаха, защото мислеха, че е насрочено срещу ГЕРБ", каза Бойко Борисов.

"Трябва да изпълним волята на народа. 2,5 милиона са казали "да". Представете си една от партиите сега да има 2,5, милиона подкрепа - това ще е тотална победа. Ние обяснихме ли го? Не. Ами сега ще си понесем това, което направихме сами", заяви лидерът на ГЕРБ.

След няколко дни ще имаме еднолична власт. Щях да съм спокоен, ако г-жа Корнелия Нинова участваше в това правителство, добави той. Аз съм убеден, че тя участва, но ме притеснява факта, че излиза и твърди, че не участва.

"Тръгвайки си заедно с Росен, ще продължим да работим заедно, евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда. Нищо по-хубаво за България няма от ЕС. Някои казват "ама с Русия ще водим балансирана политика" - ние я водехме с Росен. Той държеше евроатлантическата линия, аз държах прагматичните отношения - да си върнем туристите и износа", заяви още Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле