Йорданка Фандъкова: 90% от автобусите догодина ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт

„Арестуваха“ камион с крадена дървесина във фабрика за пелети

Ловец от Елена се прострелял с пушката си Нараняването станало по невнимание при почистване на оръжието

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието, образованието, отбраната и борбата с тероризма

Разследват водач на джип, прегазил пастирско куче

Ало измамници завлякоха баба със 700 лева и злато

Прокуратурата: Няма достатъчно данни за извършено престъпление от Атанас Семов

Откриха тяло на 24-годишна жена в столичен хотел Задържан е 37-годишен мъж

Зелената икономика донесе Нобел на Уилям Нордхаус Той е един от привържениците на идеята за облагане с данък на вредните емисии

Тролейбусни жици паднаха върху кола в Пловдив, няма пострадали

Православната църква почита Свети Данаил

Вежди Рашидов открива нова изложба Темата на експозицията е “Пейзажът в акварела и главата в скулптурата”

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа

Русия използвала социални мрежи и медийни платформи за дезинформация по време на президентските избори в САЩ

Над 600 снегорина са чистили пътищата в страната през изминалата нощ

Борисов в Русия, соросоидите в амок Москва подчинява двустранните си отношения на прагматизма

Снимка: Цветан Томчев

Отношенията с Русия – една от трите глобални сили заедно със САЩ и Китай – като че ли се отлепиха от точката на замръзване. Посещенията на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, съпроводен от ключови министри, които бяха проведени в кратко време, са знакови. Още повече, че г-н Борисов влезе в Кремъл и със самочувствието на българското председателство на Съвета на ЕС.

Българо-руските отношения за съжаление отдавна не са нито „братски“, нито взаимноизгодни, нито изпълват целия си възможен потенциал. Процесът на алиенация започна след разпада на социалистическия блок и беше взаимен. Самата Русия, в мътните времена, когато соросоидните либерали около Елцин я повлякоха към разграбване, разпад и унизително раболепие пред Запада, се дезангажира от България. В средата на 90-те даже се отказаха от ефирната честота, на която у нас се предаваше руската държавна телевизия. Въпреки че българските власти по онова време бяха готови да удължат лицензията. Честите родни жалейки по „необятните руски пазари“ не отчитат обективния факт, че не просто ние изоставихме тези пазари, а и от руска страна значително намаля интереса към българските стоки – и техните потребители, като всички нас, бяха повече вторачени в лъскавите западни стоки.

Съвсем нормални процеси при такава гигантска трансформация, каквато настъпи след края на първата Студена война. Оттам насетне идва неадекватността, а често и откритата злонамереност, съчетана с банална глупост на управляващите в България по адрес на Русия.

Неадекватност, защото мнозинството от родните фактори във външната политика така и не намериха верния тон. Не осъзнаха, че като всяка голяма държава, а след стабилизацията и възхода при Путин – държава с възстановен статут на глобална сила – Русия подчинява двустранните си отношения на прагматизма. Няма емоции, няма тъга по „доброто старо време“. Не защото „Москва не вярва на сълзи“, а защото голямата политика на големите държави изисква хладна калкулация на националния интерес – икономически, военен, политически. И на тази основа – последователна държавна политика. Нито от алтруизъм и симпатии към българския народ САЩ ще изостави американските ТЕЦ-ове, макар че те дерат по десет кожи от народа, нито Германия ще ни предостави някакви привилегии заради спомена от лоялното ни съюзничество през двете световни войни, нито Франция ще се загрижи за българските шофьори повече, отколкото за френските. Същото се отнася и до Русия – няма нито една сериозна причина Русия да търпи щети за своите интереси в името на духовната ни близост. Прагматизъм. Нищо повече и нищо по-малко. Той струи и от шегата, с която отвърна президентът Путин на подмятането на Бойко Борисов за „големите“ – смущавам се, когато се говори за „големите“, защото обикновено от „големите“ се иска да плащат.

Казвам „злонамереност, съчетана с банална глупост“, защото част от родните политически и партийни среди възприеха като единствена форма на своя легитимация пред партньорите от САЩ и ЕС не някакви градивни идеи и политики за развитие на България и региона, а голото отрицание. Кръчмарската русофобия и провинциалните дрънканици на хранениците на международния спекулант Сорос, инсталирани в партии, медии и грантови НПО-та, за мнозина от тях се превърнаха в алиби за гузните им съвести на обикновени подлизурки, номенклатурни отрочета и дребни доносници на ДС в периода на социализма. Пребоядисаха се за една нощ. И кряскат от сутрин до мрак, белким никой в шумотевицата не ги запита – ти, байо, не преподаваше ли научен комунизъм, не пишеше ли злостни филипики срещу „гнилия капитализъм“. Всички те, намериха своето политическо тамагочи в лицето на злополучния президент Плевнелиев. А еманацията на този недостоен манталитет цъфна на транспаранта „Борисов – васал на Путин“. Интересно дали няма да изпратят Меркел и Макрон със същите лозунги. Впрочем, ние сме уникум – няма да намерите другаде партии с една идея – „срещу Русия“. Дори в Южна Америка, където има исторически наслоен негативизъм към „гринговците“, няма партии „срещу САЩ“.

Светът обаче се променя. Американската нация отхвърли агресивната линия на неолиберали и неоконсерватори около Хилъри Клинтън, която насъскваше и родните соросоиди. Идеологическият обрат във Вашингтон с избора на президента Доналд Тръмп, постепенно оставя във вакуум соросоидните гнезда у нас. Те ще изчезнат напълно при евентуален втори мандат на Тръмп, но дотогава ще продължават да тровят българското общество с истерии и пропаганда. Както сега са в амок, защото Борисов е в Кремъл.

Всички партии, които са управлявали страната, без изключение, носят своята отговорност за хладните отношения с Русия. Няма как да липсва „хладина“ от руска страна в срещата Борисов-Путин след антируската реторика на Плевнелиев, блокажа на трите стратегически проекта – „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“.

 

България трябва да е активна

Необходимо е да бъде изминат път за подобряване на тези отношения. България трябва да бъде активна. Защото от подобряване на българо-руските отношения имаме интерес не само ние, но и Европейския съюз. Руската предпазливост към ангажименти в енергетиката и инфраструктурата е очаквана. За тях България е непредвидим партньор, който не взема суверенни решения. Ако днешните управляващи превърнат в устойчив приоритет разширяването на отношенията с Русия, това ще увеличи съществено стратегическата тежест на страната ни в ЕС и на Балканите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Цеков виж търговския дефицит с русия и тогава приказвай.Да те еб@ ФОСТАТА

 2. Колко трябва да си умствено задръстен, за да си драскаш глупостите, др. Цеков? Посочи поне едно добро нещо, извършено от любимата ти империя, което е било в полза на България. Няма такова, няма и да има. Защото тази държава не признава такива дребни джуджета като нас, които си нямат дори и атомни бомби за сплашване. Напразни са усилията и на двата „колоса на международната политика“, жалки са техните гърчения пред дребосъка с его на гигант. На нас Русия не ни е нужна за нищо. Всичко, което тя продава, се намира на пазара с по-добро качество и на по-добри цени. И нефта и газа. Единственото, което го няма другаде са лесните корупционни пари за петата колона рублофили у нас. И там е заровено кучето, в този кокал, за който се ръфат и БСП и АТАКА и ВМРО и още много други знайни и незнайни мърши в нашето стадо.

  1. Соросоида се зае да си заработва сребърниците. За съжаление и Плевнелиев и много други български политици са едни от тях. Аз мога да посоча много примери в които Русия ни е помагала. А след като се сближихме със САЩ и влязохме в ЕС в България вече няма големи БЪЛГАРСКИ предприятия, как всички тези западняци плащат смешен 10% данък и изнасят всичката печална на Запад. Затова Запада става все по-богат и Изтока все по-беден(с изключение на политиците).

  2. Е, не може да се мери с шефовете ти! Военни бази няма, не праща сенатори да спират проекти и след като нанесат милиарсни шети, да се спотайват като съсели. И знаят що е това България, а за шефовете ти е марка ножчета за бръснене. И много хиляди си оставиха костите, за да има държава България на географската карта, а не вилает на османската империя. Абе, не се ли виждаш какъв жалък слагач си?

  3. Кога имаше пожари, руснаците пратиха един потрошен самолет да помага с гасенито… кога няколко години по късно по плевнелиево време имаше пожари, партнерите пратиха експерти да описват щетите… идиоте.

 3. Злобата на Запада и особено на глобалните монополисти и спекуланти като Сорос към Русия също има чисто практическа основа – не могат да преживеят че повече няма да могат да я разграбват ( както правят с България ), а тя им пречи да разграбват и унищожават и тези, които им се противопоставят и защитават родината си. През най-черните за Русия години по времето на Елция, когато Русия беше разграбвана и унизявана Запада не можеше да им се нарадва и не преставаше да ги хвали и ласкае.

 4. Spekulantite vo voenno vereme se razstrelvat – vo Rus, Ger, GB, Fra, USA… , Soros zoshto oshte ne e v zatvora, zoshto EK mu dava tribunata, dokoga edin izvraten bezbozhnik shte se samoprovozglasiava za Mesia !? Izrod na N-ta stepen

  1. Защото ес са изроди с ценностите за олихофрени на плевнелиев.
   Браво на орбан!

 5. В кое измерение „соросоид“ и „амок“ са научни понятия? В библиотекарското може би? Уви поредния тъжен пример за фалиралата българска образователна система. Този е взел не само диплома за висше образование, но и докторат защитил. Русия господине не е глобална сила. Русия има икономика колкото Испания. Че може да подпали Света, може но това е друга тема. Това могат и други дето довчера бяха по дърветата. А вие (с малка буква) поне овладейте професионалния език на политолог. Това коета сте надраскал е на нивото на чалгаджийката дето „интерпретира“ Вапцаров.

  1. Соросоид е научното име на тай долната каста безродни отрепки, като слабоумния трол наблюсател.

 6. Абсолютно безсмислени бяха и двете посещения в Русия! Руснаците показаха, че ни „владеят“ и че за тях сме просто едно нищо! Което и доказва защо последните 10 г. плащахме най-скъпия газ в Европа. С Русия отношенията ни трябва да са само на взаимоизгодна основа и никак другояче. И е крайно време да се определим с кого сме.

  1. A какво да покажат на такива документи като теб, аланкоолу? След три спрени по заповед енергийни проекта? Кой те владее? Сляп ли си или само глупав?

  2. А с другите държави какви да са ни взаимоотношенията? Като тези на смукача цецо или пачата изуйгащи кунева?

 7. Много вярно и смислено написано. Поздравявам автора. А злобарите, които отричат очевидното, вероятно живеят в някакъв техен измислен свят. Не вярвам да са млади, иначе щях да допусна че вземат стероиди при фитнеса, които са им объркали мозъка. Ама той май по рождение не е бил изправен….

 8. Колко е прав автора за тия предатели и ги виждате тук как плюят и се гърчат от злоба. Каквато и злъч да повръщате срещу Русия истината си остава,тя винаги е била,Е,и ще остане могъща държава. Само не знам къде ще се криете плъхове такива като пак дойдат…знаете кой. Ха ха ха

 9. А бе докторе Борислав Цеков, много ги мразиш тези неолиберали и соросоиди. Да не би да ти се е изплъзнал някой тлъст техен грант?

  1. Възможно е. Както и на безрoдна отрeпка като те6е да и се е втъкнал, па било то и мъpшав гpант…

 10. Соросоидите в Амок, Цеков в Оргазъм, а за Българите остана скуката! Щот Резултати Йок! Путинчук си държи за Ердоганчо и тва е, любовта им е безкрайна и по-силна от всичко!

  1. Е па няма само плевнелиев и другите евроатлантици около боко да се държат за ердоган… ти май ревнуваш, а?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.