Борисов към Звиздич: Елитите на Балканите не бива да очакват, че Европа ще ни реши проблемите

„Очакваме по време на българското председателство на Съвета на Европа най-после да получим статут на кандидат”, подчерта Денис Звиздич след срещата си с Бойко Борисов в Сараево.

Той обяви, че се работи по идеята за откриване на авиолиния Скопие-София-Сараево.

„При нас са едни истински приятели, които посрещаме с открити сърца. Продължаваме да работим заедно по проекти, които са важни за Западните Балкани. Искреността е ключова за нашите отношения. Дадохме началото на едно по-качествено сътрудничество”, заяви Звиздич. Той благодари на Борисов за всичко, което България е направила за Босна и Херцеговина.

„Не бива да сме прекалени оптимисти”, обърна се Борисов към колегата си. Той припомни, че на Балканите има чудесна природа и огромни ресурси, които ни дават големи шансове.

„Всичко зависи от политическия елит на Балканите. Никой не може да ни помогне ако не схванем, че всяко връщане към миналото е пагубно. Няма въпроси, които не могат да бъдат решени сега. Не можем да кажем като влезем в Европа ще ги решим. Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, но не могат и без Босна и Херцеговина. Между всички тези държави има нещо, което е като камъче в обувките. Вие трябва да решите проблемите помежду си. Ние трябва да се покажем пред Европа като умни, разумни… Това, че имаме различни религии, е плюс. Проблемът е радикалният ислям”, категоричен бе Борисов.

Той обяви, че страните от Балканите трябва да си напишат домашното и така да се явят пред Европа.

„На 17 май, на среща на всички лидери, трябва да отидем с решени проблеми. Какво има да делим. Сърбия са наши приятели, Русия са наши приятели, заяви Борисов и обяви: Трябва да отидем пред ЕС с решени проблеми. Не можем да кажем, че това с Косово е проблем… Ще ни кажат - като си решите проблемите, елате. Трябва да ги решим, независимо от политическите компромиси които трябва да направят елитите. Видяхме какво носят войните. 150-160 млрд. евро са щетите от войната в Сараево. Войните рушат. Ние искаме да градим. Трябва да сме приятели. В Европа е много важно да се обърнеш към някого с "приятелю”, каза още Борисов.

По време на пленарното заседание той подчерта че предстои тежък процес. „Виждам вашата амбиция. Ние също минахме трудни години. Сега вярваме, че няма по-добър път от ЕС. Прави сте, че много от колегите не познават региона, на мен ми отне много време да обяснявам покрай бежанския натиск.

Сложно място са Балканите, много пресни рани има . Страховете на всички се усещат във въздуха. Присъствах на срещата на Берлинския процес и за първи път съм лек оптимист. Канцлерът Меркел, Могерини - те са наясно, че Балканите трябва да са в ЕС. Но трябва всичките шест страни да сте еднакво убедени. На Балканите все се правим на много велики, ама нямаме пътища и искаме пари. Трябва работа, работа”, каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика